Terug

Volg Vandaag Inside

Van Hooijdonk schaamt zich kapot voor Feyenoord-aanhang: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

Van Hooijdonk schaamt zich kapot voor Feyenoord-aanhang: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

6 feb 2023, 11:15

Tijdens de topper van afgelopen weekend tussen Feyenoord en PSV (2-2) liet het thuispubliek zich van zijn beste kant zien door in de twaalfde minuut een hartverwarmend eerbetoon te geven voor de ernstig zieke Thijs Slegers. Des te pijnlijker waren de spreekkoren in dezelfde wedstrijd waarin werd gescholden met 'kanker'.

"Vreselijk", noemt Pierre van Hooijdonk het in Studio Voetbal. De voormalig spits van Feyenoord zat zondagmiddag op de tribune toen Het Legioen zich in minuut twaalf nog van zijn beste kant liet zien. "Een hartstikke mooi initiatief door een groot deel van de Feyenoord-supporters: eigenlijk door iedereen omarmd. Na twaalf minuten iedereen klappen en het was de bedoeling dat iedereen het lampje van zijn telefoon liet schijnen...", beschrijft hij de steunbetuiging voor Slegers.

Niet veel later hoorde hij supporters vanaf de tribunes echter weer schelden met het woord 'kanker'. "Waar ik in het stadion zat, was ook een vader met zijn dochter - voor wie het waarschijnlijk haar laatste Feyenoord - PSV was. Op dat moment schaam ik me mijn ogen uit mijn kop. Want je denkt: Jeetje, man. Hoe haal je het in je hoofd dat je eerst gaat klappen en daarna ga je 'kanker' gebruiken met betrekking tot spelers."

Rafael van der Vaart bekeek de wedstrijd voor de televisie. "Ik zag het op televisie, waar het publieksgeluid iets zachter was. Maar het leek wel alsof ze gecorrigeerd werden, de Feyenoord-supporters die het zongen (You'll Never Walk Alone, red.). Was dat zo?"

Van Hooijdonk: "Weet je wat het is: als er iemand is komen te overlijden, dan kunnen we tegenwoordig in Nederland wél die stilte bewaren... Maar dan heb je iets wat doodsoorzaak nummer één is op dit moment en dan hebben we niét het fatsoen om dat niet meer in de mond te nemen. En, je wordt ook niet meer gecorrigeerd. Ik heb daar gezeten en ik vond dat het er véél te veel waren. Al is het er een, dan is het nog een te veel".

Een voorbeeldclub voor het tegengaan van soortgelijke scheldwoorden is Unitas'30, volgens de analist. "Die hebben besloten om iedereen van hun club te straffen die 'kanker' nog in de mond neemt als scheldwoord. Maar alsjeblieft man, het is toch het makkelijkste om dát woord niet meer te gebruiken", besluit Van Hooijdonk.

Thijs Slegers

De steunbetuiging van het Feyenoord-publiek was bedoeld voor Thijs Slegers, de voormalig perschef van PSV die afgelopen week zeer verdrietig nieuws deelde over zijn eigen gezondheid. Nadat een eerdere stamceltransplantatie tegen zijn kanker was geslaagd, is de afstotingsziekte geen halt toegeroepen, zo schrijft Thijs. "De naweeën zullen me uiteindelijk fataal worden. De medici kunnen niets meer voor me doen."

Thijs deed ook nog een oproep om hem en zijn familie blij te maken: "Schrijf je via Matchis.nl in als stamceldonor en/of via de Philips x PSV x Sanquin-campagne in als bloeddonor". Sinds het bericht van Thijs hebben zich er reeds 2.800 nieuwe stamceldonoren aangemeld, aldus Matchis.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.