Terug

Volg Vandaag Inside

Homofobe teksten op sportschool van oprichter Feyenoord-supportersvereniging Roze Kameraden

Homofobe teksten op sportschool van oprichter Feyenoord-supportersvereniging Roze Kameraden

Unspecified

22 aug 2021, 21:36

Bij de sportschool van de oprichter van de Feyenoord-supportersvereniging Roze Kameraden in Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag brand gesticht. Ook is de buitenkant beklad met anti-lhbti-teksten.

Volgens de regionale omroep Rijnmond gaat het om de sportschool van Paul van Dorst, de voorzitter van de supportersvereniging die onlangs is opgericht. Van Dorst zegt in een bericht op Twitter dat hij "enorm geschrokken en ontdaan" is van wat er is gebeurd. "Brandstichting, intimidatie en bedreigingen jegens mij en de andere bestuurders van de Roze Kameraden. Gelukkig handelen politie en gemeente snel en adequaat." Van Dorst zegt verder: "Dit toont maar weer aan dat er nog een hele lange weg te gaan is."

De politie kreeg rond 00.30 uur een melding van brand bij de sportschool aan de Brielselaan. Diverse melders hadden een knal gehoord en er zou iets tegen een rolluik zijn aangegooid, waardoor de brand ontstond. De politie gaat uit van opzet en doet onderzoek. Van Dorst zegt dat hij maandag aangifte gaat doen.

Feyenoord neemt afstand van het geweld en de intimidatie. "Om te beginnen is dit in- en intriest en ik neem aan dat ieder weldenkend mens er zo over denkt", zegt de woordvoerder van de Rotterdamse club. "Ons standpunt is duidelijk, Feyenoord is van en voor iedereen. We hebben 2 miljoen fans, inclusiever kan bijna niet. Daar zit alles tussen, juist iedereen is welkom. Maar zonder het te willen bagatelliseren, we weten niet wie de daders zijn en of ze met 2 of met 50 zijn", aldus de woordvoerder. De club zegt het onderzoek van de politie af te wachten, maar heeft ook binnenkort een gesprek van de supportersvereniging. "Dat stond al gepland voordat dit gebeurde", zegt hij.

Eerder riep COC Nederland de voetbalclub al op te reageren. "Wat moet je met dit soort figuren die zover gaan in hun haat dat ze overgaan tot brandstichting bij aanhangers van dezelfde voetbalclub", vraagt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zich af. "Deze hate crime moet door politie en justitie, maar ook door Feyenoord keihard worden aangepakt. Mocht het inderdaad om Feyenoord-supporters gaan die deze laffe daad hebben begaan dan zou Feyenoord met een stadionverbod een krachtig signaal afgeven dat er binnen de club en het Legioen geen plaats is voor homofobie."

Volgens Oosenbrug is dit na de brand in een studentenflat in Amsterdam-West de tweede aanval op de lhbti-gemeenschap in een paar dagen tijd. "Ik verwacht dat Rutte en Kaag nu de urgentie ook duidelijk voelen en het vorig jaar aan de minister van Veiligheid en Justitie aangeboden actieplan tegen anti-lhbti-geweld ten uitvoer gaan brengen."

Roze Kameraden heeft als doel "lhbti-acceptatie onder voetbalfans en in het bijzonder bij Feyenoordfans te bevorderen en discriminatie te bestrijden", staat te lezen op de website van de vereniging.

Deel dit artikel

Link gekopieerd