West Ham United wint Conference League-finale van Fiorentina na laat doelpunt Bowen

Conference League

7 juni 2023, 23:12

West Ham United heeft woensdagavond de Conference League gewonnen. De Engelse club van de Schotse trainer David Moyes versloeg in de finale in Praag het Italiaanse Fiorentina. De beslissende treffer (2-1) viel in de 90e minuut en werd gemaakt door Jarrod Bowen.

West Ham schakelde in de halve finale AZ uit. Fiorentina won aan het begin van het seizoen in de play-offs van FC Twente. Vorig seizoen verloor Feyenoord in de eindstrijd van het derde Europese toernooi, na de Champions League en de Europa League, van AS Roma.

Even leek Fiorentina in de extra tijd van de eerste helft op voorsprong te komen. Luka Jovic kopte de van de paal terugspringende bal in, maar bleek buitenspel te staan. Het was een van de weinige gevaarlijke acties van het eerste deel, waarin voor beide teams voorzichtigheid voorop stond.

Na rust viel dan toch de openingstreffer, in de 62e minuut om precies te zijn. Said Benrahma scoorde uit een strafschop, toegekend na hands van Cristiano Biraghi bij een actie van Bowen. Scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande zag er aanvankelijk weinig kwaad in, maar wees na tussenkomst van de VAR alsnog naar de stip.

Enkele minuten later was het alweer gelijk. Giacomo Bonaventura schoot diagonaal in, nadat Nicolás González de bal had doorgekopt. Bowen besliste het duel op de valreep in Engelse voordeel. Hij brak door na een pass van Lucas Paquetá. Het leidde na een troosteloos duel tot grote vreugde bij West Ham.

Sofyan Amrabat, oud-speler van onder meer Feyenoord en Club Brugge, deed mee bij Fiorentina.

Aanvoerder Biraghi van Fiorentina werd geraakt door een uit het publiek gegooid voorwerp. Hij liep daardoor een bloedende wond aan de achterkant van zijn hoofd op. Dat gebeurde voor rust bij het nemen van een hoekschop. Na de blessurebehandeling kon de speler verder, de wedstrijd werd verder niet onderbroken.

Afgezien van het voorval met Biraghi werd er nog tientallen drinkbekers op het veld gegooid. Voor de wedstrijd vonden er al ongeregeldheden in het centrum van Praag plaats, waarbij de politie enkele arrestaties verrichtte. Er vielen ook een paar gewonden.

Ook werd het duel ontsierd door de vele overtredingen die beide elftallen maakten.