Terug

Volg Vandaag Inside

Peiling: combinatie PVV, JA21 en BBB groter dan kabinet; D66 gehalveerd

Peiling: combinatie PVV, JA21 en BBB groter dan kabinet; D66 gehalveerd

Nederlandse politiek

23 okt 2022, 15:45

Uit de nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat een nieuw rechts blok met PVV, JA21 en de BoerBurgerBeweging momenteel groter is dan het huidige kabinet. Daarentegen is het D66 van Sigrid Kaag gehalveerd ten opzichte van de Tweede Kamer-verkiezingen in 2021.

De VVD van premier Mark Rutte is ondanks de vele crises in Nederland nog altijd de grootste met 21 zetels. De partij levert wél 13 zetels in ten opzichte van de verkiezingen. De PVV staat volgens De Hond momenteel nog maar één zetel achter op de Rutte en co (20). Afgelopen jaar was D66 nog de tweede partij van Nederland met 24 zetels, maar als er op dit moment verkiezingen gehouden zouden worden dan hebben de sociaal-liberalen nog maar de helft van dat aantal over (12).

De grootste winnaars ten opzichte van de verkiezingen zijn de partijen van Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB). Laatstgenoemde partij steeg afgelopen maanden als een raket door de stikstofproblematiek in Nederland, maar levert nu 3 zetels in ten opzichte van een week eerder. Daarmee komt Van der Plas momenteel op een aantal van 12 zetels in de Kamer.

Eerdmans lijkt daarvan te profiteren. De politicus - die in de avonduren door het leven gaat als DJ Jopie - staat in de peiling namelijk op 14 zetels. Johan Derksen heeft meermaals aangegeven wel oren te hebben naar enkele standpunten van de partij, zoals het immigratiebeleid volgens het Deense model.

Volgens de peiling zou JA21 tezamen met BBB en de PVV zelfs groter zijn dan het kabinet (46 om 45 zetels).

Deel dit artikel

Link gekopieerd