Terug

Volg Vandaag Inside

Kabinet draagt Wopke Hoekstra voor als opvolger Frans Timmermans

Kabinet draagt Wopke Hoekstra voor als opvolger Frans Timmermans

Nederlandse politiek

24 aug 2023, 17:12

Het demissionaire kabinet gaat minister Wopke Hoekstra voordragen als opvolger van Eurocommissaris Frans Timmermans in Brussel. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de Financial Times. Het kabinet maakt het besluit vrijdag na de ministerraad bekend.

Timmermans gaf zijn lidmaatschap van de Europese Commissie op om lijsttrekker te worden van de nieuwe combinatie van PvdA/GroenLinks. De CDA'er Hoekstra krijgt vermoedelijk ook de portefeuille klimaat, aldus de FT. Hij wordt echter niet zoals Timmermans de eerste vervanger van voorzitter Ursula von der Leyen.

De voordracht gaat naar de Europese Commissie die daarna akkoord moet gaan. Er volgt ook nog een hoorzitting bij het Europees Parlement. Hoekstra's benoeming is tot volgend jaar zomer. Na de Europese verkiezingen komt er een nieuwe Europese Commissie.

Hoekstra gaf kort voor het zomerreces aan geen lijsttrekker van het CDA te willen worden bij de verkiezingen in november. Hij gaf aan meer bestuurder dan politicus te zijn. Er was binnen de christendemocratische partij kritiek op zijn optreden als partijleider. Hij zou te onzichtbaar zijn als leider.

Deel dit artikel

Link gekopieerd