Terug

Volg Vandaag Inside

Wilfred: 'Ik heb hem uitgenodigd, hij is altijd van harte welkom bij Vandaag Inside'

Wilfred: 'Ik heb hem uitgenodigd, hij is altijd van harte welkom bij Vandaag Inside'

14 juni 2022, 13:33

Wilfred heeft met Ruud Gullit geappt en gebeld over de uitspraken die hij deed over donkere (assistent-)trainers. Dat vertelde de presentator maandagavond in Vandaag Inside. Gullit uitte in sportmagazine Helden zijn ongenoegen over het beleid van de KNVB. Hij constateert dat donkere spelers alleen maar assistent mogen worden bij Oranje, en vervolgens niet of nauwelijks een training mogen leiden.

Wilfred vroeg maandagavond aan Wim Kieft wat hij vindt van die uitspraken: 'Dat vind ik een beetje flauwekul,' aldus Wim. 'Ik ga er nog altijd vanuit dat mensen niet op hun kleur worden beoordeeld.' Wilfred vertelt vervolgens dat hij van Gullit een wetenschappelijk onderzoek opgestuurd heeft gekregen, waaruit blijkt dat 40 procent van de voetballers een allochtone achtergrond heeft, en slechts vijf procent van de trainers: 'Dat is best een groot verschil natuurlijk. En in bestuursfuncties nog twee procent minder. Dat is best opmerkelijk, toch?'

Johan reageert op die cijfers: 'Ja, maar het wordt nu weer in het racisme getrokken. Maar Van Hanegem was assistent bij Dick Advocaat en die heb ik tijdens het toernooi alleen maar met z'n handen in z'n zakken zien lopen. Die mocht ook niets doen. Hoofdtrainers zijn vaak een beetje bang voor een assistent met een grote naam, die moet zich niet teveel profileren. En die krijgt dan een rol tussen de spelers, wat dat ook inhoudt, want dan wordt je een soort afluisteraar van wat er leeft in de groep. Maar wij hebben hier zelf gezegd dat Henk Fraser voor zijn kleurtje gekozen is. Gullit heeft er zelf bij gelopen. En Davids is er ook niet bijgekomen vanwege zijn fantastische carrière als coach.'

'Maar dan klopt het verhaal natuurlijk wel een beetje, dat het meer beeldvorming is dan dat ze iemand op basis van kwaliteiten nemen,' reageert Wilfred. 'Ja, maar het probleem is natuurlijk dat er veel minder gediplomeerde trainers zijn met een kleurtje, dan boze witte trainers met een diploma,' antwoordt Johan.

'Nou ja, ik heb hem uitgenodigd, hij is altijd van harte welkom,' aldus Wilfred over Ruud Gullit. Johan wil nog wel iets kwijt over de uitspraken van de oud-voetballer: 'Ik vind dat er wel een kern van waarheid in zit. Van Gaal zegt: 'Het slaat nergens op,' maar het is toch heel duidelijk in het beleid te kennen dat er iemand met een kleurtje op de bank moet zitten? Want anders ben je niet geloofwaardig?'

'Maar dat zou op zich ook niet zo gek zijn toch,' mengt Wim zich in het gesprek. 'Ik bedoel: omdat er zoveel donkere jongens in spelen. Ik vind dat er ook een beetje denigrerend wordt gedaan over Davids. Die gozer heeft hartstikke hoog gevoetbald, in de top gespeeld! Die jongen heeft toch heel veel meegemaakt, en hij heeft voetbalverstand.' René reageert: 'Maar hij is als trainer toch overal uitgelachen?' 'Ja, maar dit is een andere rol,' aldus Wim.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.