Terug

Volg Vandaag Inside

Ruud Gullit haalt uit naar KNVB: 'Donkere spelers mogen alleen assistent worden, flikker op!'

Ruud Gullit haalt uit naar KNVB: 'Donkere spelers mogen alleen assistent worden, flikker op!'

8 juni 2022, 11:57

Ruud Gullit heeft in een uitgebreid interview met het sportmagazine Helden zijn ongenoegen geuit over het beleid van de KNVB. Volgens de 59-jarige oud-voetballer worden donkere trainers nog altijd tekortgedaan.

De KNVB moest na het vertrek van Henk Fraser naar FC Utrecht op zoek naar een nieuwe assistent voor Louis van Gaal en kwam uit bij Edgar Davids. 'Goed dat jullie daarover beginnen', reageert Gullit. 'Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op! Wat heeft Patrick Kluivert mogen doen bij het Nederlands elftal, heeft hij trainingen gegeven? Ik zou het niet weten.'

'Heeft Henk Fraser trainingen gegeven?', vraagt Gullit zich verder af. 'Misschien één keer, ik weet het niet. Heb ik trainingen gegeven bij Dick Advocaat? Nee! Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven.'

Bij Gullit overheerst vooral het gevoel dat de KNVB na het vertrek van Henk Fraser, bewust op zoek ging naar een donkere trainer als vervanger. Davids en Danny Blind vormen nu het assistenten-duo van Van Gaal. 'Wat gaat Davids doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers in moet gaan staan', zegt Gullit.

Gullit was in 2017 assistent van Dick Advocaat bij Oranje, maar voor zijn gevoel had hij maar een beperkte rol. 'Soms dacht ik bij Advocaat weleens stiekem: zou hij me een keer een training laten geven? Ik heb toch wel wat dingen gewonnen in mijn loopbaan, wel wat dingen gedaan als trainer en zat echt te wachten tot Dick het me ging vragen. De enige die trainingen gaf, was Fred Grim.'

'In wezen liet Advocaat me zien dat hij me niet nodig had voor mijn expertise, maar toch ben ik hem dankbaar dat ik dankzij hem bij het Nederlands elftal heb gewerkt', gaat Gullit verder. 'Als jullie me vragen of ik het weer zou doen, zeg ik: nee natuurlijk niet. Volgens Gullit heeft #MeToo en Black Lives Matter veel teweeggebracht, maar worden donkere trainers nog altijd tekortgedaan. 'Als ik naar de KNVB kijk, zijn er nu wel meer vrouwen, maar niet meer zwarten. Dat is toch heel apart', aldus Gullit.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.