Terug
Binnenland
10 juli 2025, 13:15
De provincie Gelderland wil de overheid vragen de maximumsnelheid op de snelwegen bij de Veluwe 's avonds en in de nacht te verlagen van 120 naar 100 kilometer per uur. Ook zou er strenger gecontroleerd moeten worden door bijvoorbeeld trajectcontroles in te stellen, staat in plannen die de provincie heeft opgesteld om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het gaat om de snelwegen A1, A12, A28 en de A50. Dat is slecht nieuws voor Johan Derksen, die na uitzendingen van Vandaag Inside 's avonds via Gelderland terug naar Grolloo rijdt.
De provincie werkt een pakket maatregelen uit om minder stikstof uit te stoten en de vergunningverlening weer op gang te krijgen. Door een uitspraak van de Raad van State die het schuiven met stikstofruimte fors beperkt, ligt die zo goed als stil in de provincies.
Gelderland wil stroken van 500 meter rond kwetsbare natuur instellen waarin de uitstoot flink omlaag moet. Volgens het provinciebestuur is ongeveer een kwart van de emissie in die zones toe te schrijven aan mobiliteit, waar het verkeer onder valt. Er wordt onder meer gedacht aan het verplicht elektrificeren van een deel van de bedrijfswagens in die gebieden en het verduurzamen van woon-werkverkeer. Het verlagen van de snelheden op provinciale wegen van 80 naar 60 kilometer per uur is volgens het provinciebestuur te duur en levert minder op dan bij verlaging op snelwegen.
Boerenbedrijven zijn volgens Gelderland goed voor zo'n 65 procent van de uitstoot in de stikstofarme stroken. De provincie overweegt onder meer het gebruik van kunstmest in te perken en boeren te verplichten de meest innovatieve technieken te gebruiken om de uitstoot omlaag te krijgen. Ook wordt gekeken naar een emissienorm per veedier en een betere regeling om boeren hun bedrijf te laten verplaatsen.
Netcongestie is volgens Gelderland een grote "belemmerende factor" om industrie en bedrijven over te laten stappen op stroom en minder te laten uitstoten. Netbeheerders kunnen nu vaak door stikstof geen vergunning krijgen om het net uit te breiden. De provincie onderzoekt hoe toestemming toch mogelijk is. "Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden."
Johan Derksen kreeg eerder bij Vandaag Inside een staande ovatie na een vlammend betoog over het stikstofbeleid. Kijk het terug in de video bovenaan deze pagina.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.