Terug

Volg Vandaag Inside

Aanhaken bij Europese top is lastig maar uitdagend voor Ajax

Aanhaken bij Europese top is lastig maar uitdagend voor Ajax

16 mrt 2021, 10:13

Ajax wil donderdag op het kunstgras van Young Boys haar 121e verjaardag vieren met een plaats in de kwartfinale van de Europa League. Opnieuw lonkt er na twee jaar Europees succes, na de finale van de Europa League van 2017 en de halve finale van de Champions League in 2019. Als het aan de directie ligt, dan haakt hun club structureel aan bij de internationale top. "Die ambitie is er", zegt coach Erik ten Hag. "Maar we moeten steeds opnieuw beginnen."

Het vlaggenschip van het Nederlandse clubvoetbal kan alle gewenste bemanningsleden niet aan boord houden. Van alle basisspelers van de eindstrijd tegen Manchester United in 2017 voetballen alleen André Onana en Davy Klaassen nog onder Amsterdamse vlag. Hoe sterk was Ajax geweest als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Donny van de Beek nog het witte shirt met de rode baan hadden gedragen? Nog maar twee jaar geleden waren zij beulen van Real Madrid en Juventus, net als de vertrokken Lasse Schöne en Joël Veltman. "Europese topclubs vervangen slechts een mindere speler door een betere vervanger", weet Ten Hag.

Bij Ajax raken spelers na verloop van tijd nieuwsgierig naar een buitenlands avontuur. En de club moet ook verkopen om financieel gezond te blijven. "Dus moeten we het anders doen", weet Ten Hag. "We proberen de lat zo hoog als mogelijk te leggen. Ieder dag weer. Met het eerste elftal maar ook met de scouting en opleiding."

Klaassen ziet dat zijn club al enorme stappen heeft gezet sinds zijn vertrek na de verloren finale tegen United (0-2). "Toen was het onvoorstelbaar dat spelers als Tadic en Blind vanuit de Premier League kwamen", zegt hij. "Of dat er in de winterstop een spits als Sébastien Haller bijkwam. Zulke jongens nemen onze talenten mee."

Ajax kan sommige spelers salarissen van tot boven de 4 miljoen euro bieden. Maar ook dit seizoen zijn zelf opgeleide tieners als Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Devyne Rensch en Brian Brobbey aangesloten bij de hoofdmacht. En de scouts mogen tevreden zijn over hoe Lisandro Martínez, Edson Álvarez en Antony zich manifesteren.

Tot aan de winterstop was het weer even puzzelen voor Ten Hag. "Maar nu staat er een team dat alle overgebleven clubs in de Europa League kan uitdagen", zegt de Tukker. "We zitten aan het stuur tegen Young Boys. Een voorsprong van 3-0 is een goede positie voor de kwartfinale. Structureel aanhaken bij de Europese top blijft de ambitie van Ajax. Het is lastig maar uitdagend hoe wij dat moeten doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.