Terug

Volg Vandaag Inside

Wierd Duk over comeback Vandaag Inside: 'Je hoeft er niet naar te kijken'

Wierd Duk over comeback Vandaag Inside: 'Je hoeft er niet naar te kijken'

12 mei 2022, 23:15

Wierd Duk is blij met de aangekondigde terugkeer van Vandaag Inside. Het programma stond ruim twee weken stil door de landelijke ophef die ontstond na een verhaal van Johan Derksen over grensoverschrijdend gedrag. Vanaf maandag 16 mei is het weer terug op SBS6. Duk ziet de comeback als een symbolisch moment.

Dat vertelde de Rusland-kenner in zijn podcast Het Land van Wierd Duk. 'Kijk, het volgende is hier gaande: het programma viel binnen een context waarin hele middelmatige mensen proberen om andere mensen, waaraan zij een hekel hebben, te cancellen. Er is altijd wel een grijze muis die zegt: dat mag jij niet zeggen, want dat is niet fatsoenlijk of politiek correct. Daar zaten ze bij Johan en Vandaag Inside natuurlijk ook op te wachten. Toen Johan die anekdote vertelde, hadden ze natuurlijk een enorme stok om mee te slaan. Omdat iedereen wel snapte dat het niet kan.'

De Telegraaf-verslaggever vervolgt: 'Aan tafel geloofde niemand het verhaal, maar de mensen die hem willen cancellen die geloven het wel. Zo'n keurige journaliste Marcia Luyten die dan heel hard roept: die mannen moeten van de buis! Dan denk ik waar komt dat vandaan? Je hebt een tv met ongeveer 57 of nog meer zenders. Dit is één van de duizenden programma's. Je hoeft er niet naar te kijken. Je kan ook naar een hele ingewikkelde documentaire kijken. En dan nog met zoveel woede en zelfbewustzijn laten weten dat 'zij hier hier de mensen zijn die de publieke moraal bepalen. Dan denk ik: wie geeft jou het recht om dit te zeggen? Wie ben jij? De zenderleider? Er was een hele stoet aan mensen die zei: het moet van de buis! En nu is Johan weer terug: dat vind ik hilarisch'.

'Ik vind het wel een voorbeeld van dat een grote groep mensen nu zegt: het is wel mooi geweest. Jullie kunnen roepen, protesteren en gillen, maar dit was niet voldoende aanleiding om het programma te cancellen. In die zin is het misschien wel een symbolisch moment. Dat die kleine groep van mensen die vinden dat een bepaald type programma niet op de tv mag, nu tegen een muur stuiten.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.