Terug

Volg Vandaag Inside

Wiegman draagt prijs beste coach op aan Spaanse voetbalsters: 'Dit doet me pijn als moeder'

Wiegman draagt prijs beste coach op aan Spaanse voetbalsters: 'Dit doet me pijn als moeder'

31 aug 2023, 19:26

Sarina Wiegman is door de UEFA verkozen tot beste vrouwelijke coach van het jaar. De 53-jarige Wiegman droeg de prijs op aan de Spaanse voetbalsters. De wereldtitel van Spanje wordt overschaduwd door de rel rondom de kus op de mond die de Spaanse voorzitter Luis Rubiales tijdens de prijsuitreiking gaf aan speelster Jennifer Hermoso.

Wiegman is momenteel de bondscoach van Engeland. De voormalig bondscoach van Oranje werd met het land Europees kampioen. Op het afgelopen WK verloor ze in de finale van Spanje.

"We weten allemaal van de zaak bij de Spaanse voetbalsters en het doet me echt pijn, als een coach, een moeder van twee dochters, een vrouw en een mens. Het geeft aan dat we nog een lange weg te gaan hebben in het vrouwenvoetbal en de maatschappij. Ik draag deze prijs op aan het Spaanse elftal", sprak Wiegman op het podium tijdens een ceremonie in Monaco, waar ook de loting van de Champions League werd verricht.

"Het team heeft geweldig voetbal gespeeld, waar iedereen van heeft genoten. Dit team verdient het om geëerd te worden en ik wil ze graag trakteren op een applaus."

In een verklaring stelde de Spaanse bond het gedrag van Rubiales na de WK-finale onacceptabel te vinden. Ook vinden de voorzitters van de regionale voetbalbonden dat hij het imago van het Spaanse voetbal ernstig heeft geschaad. De RFEF neemt zich ook voor om een "diepgaande organisatorische herstructurering" door te voeren op strategische posities binnen de voetbalbond. Die herstructurering moet zorgen voor een nieuwe fase in de top van het Spaanse voetbal.

De 46-jarige Rubiales bood voor het incident zijn excuses aan, maar weigerde af te treden. Vorige week startte de FIFA een tuchtprocedure en twee dagen later werd hij voor 90 dagen geschorst door het disciplinaire comité van de wereldvoetbalbond. Rubiales mag door de voorlopige schorsing tot nader order geen voetbalgerelateerde activiteiten meer uitoefenen op nationaal en internationaal niveau. De afgelopen dagen deden politici en prominenten uit de voetbalwereld hun zegje over het voorval.

Bij de mannen ging de prijs van coach van het jaar naar Pep Guardiola, de trainer van Manchester City. Hij won met de Engelse topclub dit jaar de Champions League.

De prijs voor beste speelster ging naar de Spaanse Aitana Bonmatí. De Noorse spits Erling Haaland werd verkozen tot beste speler.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.