Terug

Volg Vandaag Inside

Wereldkampioen Max Verstappen bekroont weekend met zege in Grand Prix Qatar

Wereldkampioen Max Verstappen bekroont weekend met zege in Grand Prix Qatar

8 okt 2023, 20:31

Max Verstappen heeft als kersvers drievoudig wereldkampioen de Grand Prix van Qatar op zijn naam geschreven. De coureur van Red Bull, die zaterdag in de sprintrace de titel al veiligstelde, reed dominant naar zijn eerste zege in Doha.

Oscar Piastri bleek achter Verstappen het best bestand tegen de hitte, vlak voor zijn McLaren-ploeggenoot Lando Norris.

Verstappen verzekerde zich zaterdag al van zijn derde wereldtitel op rij in de Formule 1 en werd tweede in de sprintrace, achter Piastri. De Nederlander startte na het feestje te hebben gevierd de hoofdrace vanaf poleposition. Carlos Sainz ging niet van start vanwege een lek in de brandstoftoevoer van zijn Ferrari.

De bandenstrategie was behoorlijk ingeperkt door maatregelen van autosportbond FIA en bandenleverancier Pirelli. Bij inspectie na de training op vrijdag waren er scheurtjes ontdekt in de zijkant van de banden, vermoedelijk veroorzaakt door de nieuwe kerbstones op het circuit. De FIA stelde een limiet in van maximaal achttien ronden per setje banden om mogelijke veiligheidsproblemen te voorkomen. Het was om die reden een komen en gaan in de pitstraat, want iedere coureur moest in de 57 ronden tellende race zeker drie keer naar binnen voor nieuwe banden.

Verstappen had een vlekkeloze start. Achter hem crashte bij het ingaan van de eerste bocht Lewis Hamilton, die zijn Mercedes tegen die van zijn teamgenoot George Russell aanreed. Russell kon met een nieuwe voorvleugel door.

Verstappen maakte na zeventien ronden in leidende positie de eerste pitstop. Hij kwam terug op de baan achter Alex Albon (Williams), maar die moest zijn pitstop nog maken. Vanaf ronde 19 reed de Limburger weer riant aan de leiding.

Achter Verstappen was de situatie door constante pitstops onoverzichtelijk. De nummer 2, ver achter de Nederlander, wisselde steeds. Maar de McLarens van Norris en Piastri bleken ook snel en Russell herstelde zich knap.

Alle coureurs hadden last van de hitte, maar Logan Sargeant werd erdoor gedwongen op te geven. Hij werd niet lekker in zijn Williams. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez, de nummer 2 van de WK-stand, kende een ongelukkige race met twee tijdstraffen. In de slotfase haalde Verstappen de Mexicaan zelfs een rondje in. Pérez werd negende.

Verstappen heeft door de overwinning al 433 punten. Vorig seizoen noteerde hij met 454 punten een absoluut record in de Formule 1. Nu zijn er nog vijf races te gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.