Terug

Volg Vandaag Inside

Voorzitter Spaanse voetbalbond voorlopig geschorst door FIFA

26 aug 2023, 14:18

De tuchtcommissie van de FIFA heeft de voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales voor 90 dagen geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de wereldvoetbalbond naar hem is gestart. Rubiales mag in die periode geen functie op nationaal en internationaal niveau in het voetbal uitoefenen. Ook mag hij van de FIFA geen contact opnemen met Hermoso en haar naaste omgeving. Ook de Spaanse bond en medewerkers van de federatie hebben een contactverbod opgelegd gekregen.

Rubiales kwam in opspraak nadat hij na de gewonnen finale van het WK de Spaanse speelster Jennifer Hermoso ongevraagd op haar mond had gekust. Die actie leidde tot veel ophef. Rubiales maakte echter vrijdag bekend dat hij niet van plan is zijn functie als voorzitter van de bond neer te leggen. Bij een spoedberaad van de Spaanse bond sloeg hij hard om zich heen. Hij sprak van een heksenjacht tegen hem en zei dat de kus aan Hermoso met instemming van haar gebeurde. Zijn uitlatingen leverde hem veel kritiek op.

De Spaanse speelsters lieten weten niet meer te willen spelen voor hun land zolang Rubiales voorzitter blijft. De Spaanse regering wil actie ondernemen tegen de voorzitter en ook de internationale spelersvakbond FIFpro en de Spaanse Hoge Raad voor de Sport (CSD) hebben maatregelen aangekondigd.

Steun

Eerder deze zaterdag werd echter duidelijk dat de Spaanse federatie Rubiales niet zou laten vallen. De bond dreigt met juridische stappen tegen Hermoso omdat ze heeft verklaard dat de kus die ze kreeg van Rubiales niet met instemming gebeurde. De voetbalbond beweert nu dat dit een leugen is en dat Hermoso Rubiales tijdens de huldiging heeft opgetild. De bond zegt dit te onderbouwen met een aantal foto's van de kus.

De FIFA liet eerder deze week al weten dat het een onderzoek is gestart naar de omstreden actie van Rubiales. De bond maakte zaterdag bekend dat voorzitter Jorge Ivan Palacio van de tuchtcommissie van zijn bevoegdheden gebruikt heeft gemaakt om Rubiales voorlopig te schorsen. Volgens de FIFA is deze beslissing genomen om "de fundamentele rechten van Hermoso te beschermen".

Procedure

De FIFA zegt verder geen informatie te geven over het verloop van de procedure tot er een definitieve beslissing is genomen.

De mannen van Vandaag Inside bespraken met Hélène de ophef rondom het wangedrag van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales. Bekijk het terug in de video bovenaan het artikel.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.