Terug

Volg Vandaag Inside

Verstappen eindigt op P7, Sainz wint chaotische GP Groot-Brittannië

Verstappen eindigt op P7, Sainz wint chaotische GP Groot-Brittannië

3 juli 2022, 18:10

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Groot-Brittannië op een voor hem teleurstellende zevende plaats geëindigd. De regerend wereldkampioen kon in de race op het circuit van Silverstone niet voluit gaan wegens schade aan zijn Red Bull.

De zege was voor de Spanjaard Carlos Sainz van Ferrari, die in zijn 150e race zijn eerste overwinning in de Formule 1 boekte. Hij troefde in een hectische slotfase onder anderen teamgenoot Charles Leclerc af, die met nog tien ronden te gaan de koppositie moest afstaan en als vierde finishte. De Mexicaan Sergio Pérez van Red Bull reed naar de tweede plaats en Lewis Hamilton eindigde voor zijn thuispubliek als derde in zijn Mercedes.

De race op Silverstone begon met een zware crash vlak na de start, waarbij vijf auto's waren betrokken. De Chinese coureur Zhou Guanyu maakte de grootste klapper; hij schoof ondersteboven in zijn Alfa Romeo van de baan af en ramde met hoge snelheid de bandenstapel en de hekken. Hij bleef wonderbaarlijk genoeg ongedeerd. De crash leidde tot een oponthoud van bijna een uur en een herstart.

Verstappen bleef ondanks zijn tegenvallende resultaat leider in het kampioenschap. Het ging mis bij hem na 12 van de 52 ronden, kort nadat hij de leiding in de race had overgenomen van de van pole gestarte Sainz. Verstappen maakte een stuurfoutje en reed schade aan een van zijn banden op de kerbstones en moest de pitstraat in voor een bandenwissel.

Hij keerde terug op de baan op de zesde plek, maar kon geen snelheid meer maken. 'Mijn auto is 100 procent zeker kapot', riep hij over de boordradio. Maar de teamleiding van Red Bull gaf aan dat hij verder kon, al zou hij wel wat inleveren in snelheid doordat er ook schade aan zijn vloer was gezien. De Nederlander ploeterde foeterend voort tot aan de finish.

Sainz en Leclerc profiteerden van de pech bij de WK-leider, maar het duo van Ferrari moest afspraken maken met elkaar, omdat Hamilton ongekend snel reed. Na de pitstops van Sainz en Leclerc reed de zevenvoudig wereldkampioen voor het eerst dit seizoen even aan de leiding in een Formule 1-race. Het leidde tot luid applaus van de 140.000 aanwezige Britse toeschouwers.

Een mankement aan de Alpine van Esteban Ocon leidde een neutrale fase in met de safetycar. Met Leclerc aan de leiding bij de herstart begon het ineengeschoven veld aan een zeldzaam enerverende laatste tien ronden. Daarbij passeerde Sainz al snel zijn teamgenoot en mengde de opgeleefde Pérez zich vol bravoure in de strijd vooraan. Sainz liet zich zijn eerste zege echter niet meer ontnemen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.