Terug

Volg Vandaag Inside

‘Verkeersboetes moeten met 30 procent omlaag’

‘Verkeersboetes moeten met 30 procent omlaag’

15 sep 2023, 09:39

Boetes voor iets te hard rijden of bellen achter het stuur moeten met 30 procent omlaag, zo is Het Openbaar Ministerie (OM) van mening. Veel boetes zijn namelijk zó hard gestegen dat burgers het straks niet meer pikken, denkt justitie. Volgens het Algemeen Dagblad botsen het OM en het kabinet over de hoogte van boetes.

Lichte en zware verkeersovertredingen liggen te dicht bij elkaar, zo vindt het OM. Voor een mishandeling wordt bijvoorbeeld vaak zo'n 400 euro opgelegd, terwijl parkeren op een gehandicaptenplaats je een boete van 440 euro oplevert.

Het voorstel van het OM is om veelvoorkomende boetes - zoals voor iets te hard rijden, of bellen achter het stuur - met 30 procent te verlagen. Het AD meldt dat het OM vreest dat het draagvlak voor boetes onder de bevolking anders verdwijnt.

De top van het OM signaleert bij 'de burger' maar ook bij rechters en politieagenten 'een afnemend draagvlak' voor de 'toenemende hoogte van geldboetes'. Justitie waarschuwt dat dit ertoe kan leiden dat agenten vaker een waarschuwing gaan geven, in plaats van een boete op te leggen én dat burgers vaker in beroep zullen gaan als ze zijn beboet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.