Terug

Volg Vandaag Inside

Valentijn vindt plannen van 'KNVB-bobo's' dodelijk voor talenten

Valentijn vindt plannen van 'KNVB-bobo's' dodelijk voor talenten

13 sep 2019, 12:00

De KNVB is van plan om beperkingen op te leggen aan profclubs voor het opleiden van jeugdspelers tussen de zes en twaalf jaar oud. De KNVB wil dat de talentjes langer bij hun regionale club kunnen blijven spelen, onbegrijpelijk zo laat Valentijn Driessen weten in zijn column bij De Telegraaf.

Valentijn schrijft in zijn column dat dit plan van Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling, en Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal, een 'gotspe' is en dat het talent van de jongste jeugd op deze manier ‘verkwanseld’ wordt. 'Zij willen toptalenten zes jaar topopleiding ontnemen, ze zes jaar niet uitdagen en niet met de sterksten tegen de sterksten laten spelen. Nee, ze verkwanselen het talent, nemen de uitdaging weg en zien toptalenten liever zes jaar rondhobbelen bij de dorpsclub, met vriendjes die geen bal recht vooruit kunnen schieten', zo schrijft Valentijn.

Valentijn noemt deze jaren juist broodnodig om hun ‘rugtas’ te vullen. 'Ze gooien potentiële opleidingsuren in een topvoetbalomgeving met hoog gekwalificeerde jeugdtrainers weg. Terwijl die uren broodnodig zijn om de rugtas van een talent te vullen. Langeler en Hoogma dragen de breedtesportgedachte uit. Goed voor de Zeister amateurtak, maar dodelijk voor talentontwikkeling als je topvoetbalbeleid voert', aldus Valentijn.

Valentijn gaat in op de belangrijkste misser van deze twee 'KNVB-bobo’s': 'Zij gaan niet over het opleiden van voetballers. In ons land zijn de clubs daarvoor verantwoordelijk, voornamelijk de profclubs en die hebben dat met veel succes gedaan de afgelopen vijftig jaar.'

Ondanks dat Oranje Onder 17 twee keer Europees kampioen werd, hoeft d4ee KNVB daar volgens Driessen niet mee gefeliciteerd te worden. 'De clubopleidingen verdienen daarvoor alle credits. Het is daarom totaal misplaatst als iemand als Langeler zich intern in Zeist uitgebreid op de borst staat te kloppen voor zo’n Europese titel. Beter is het zich te schamen met alle jeugdbondscoaches. Omdat ze met z’n allen het talent van Sergiño Dest jaren over het hoofd zagen en nu een noodgreep is vereist om hem uit handen van het Amerikaanse elftal te houden.'

Valentijn boos: 'Oranje had een minuut stilte moeten houden'

Valentijn boos: 'Oranje had een minuut stilte moeten houden'
3:43
Valentijn boos: 'Oranje had een minuut stilte moeten houden'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.