Terug

Volg Vandaag Inside

Valentijn kraakt werkwijze Ten Hag: 'Er wordt gemorreld aan de clubfilosofie'

Valentijn kraakt werkwijze Ten Hag: 'Er wordt gemorreld aan de clubfilosofie'

24 okt 2019, 12:19

Valentijn heeft zich donderdag in zijn column in De Telegraaf kritisch uitgelaten over Erik ten Hag. Volgens Valentijn zou de doorstroming van talenten uit de jeugdopleiding naar het eerste elftal van Ajax onder leiding van Ten Hag veel stroever lopen dan voorheen.

“Het is een clubfilosofie waar jaarlijks ruim 12 miljoen euro voor wordt vrijgemaakt, maar hoe lang nog? Er wordt aan dat fundament gemorreld,” concludeert Valentijn.

Valentijn vraagt zich namelijk af waarom er in het Champions League-duel tegen Chelsea voornamelijk aangetrokken spelers van buitenaf bij de selectie zaten. "Wie zag op hoe weinig jonge, zelfopgeleide spelers hij een beroep deed tegen Chelsea kan daaruit een aanklacht opmaken. Alleen Van de Beek en Dest kwamen in actie terwijl Mazraoui op de bank bleef. Op de tribune zat de volgende lichting toptalenten met Gravenberch, Lang, Traoré, Ekkelenkamp en Eiting.”

Ten Hag liet onlangs weten dat hij Champions League-niveau eist van zijn spelers, volgens Valentijn zou Ajax zich dus de fundamentele vraag moeten stellen: “Blijft opleiden een kernzaak? Kan opleiden samengaan met aanhaken en presteren op het niveau van Europese topclubs als Liverpool, Barcelona, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Manchester City, Juventus en Bayern München? Of is die gedachte een utopie en het afgelopen successeizoen een incident geweest?”

Volgens Valentijn zouden Overmars en Van der Sar deze afweging moeten maken. “Niet hoofdtrainer Ten Hag, hij is een passant. Trouwens, hij kan stellen dat al die zelfopgeleide spelers niet goed genoeg zijn voor Chelsea, maar aan de andere kant: zijn Siem de Jong en Razvan Marin dat wel? Of: waarom krijgen toptalenten geen kans tegen Eredivisie-ploegen als de stand dat toelaat, maar kiest Ten Hag voor bijvoorbeeld een routinier als De Jong? Zo ook tegen Chelsea. Van die keuzes gruwen de opleiders op De Toekomst. Evenals van Ten Hags verklaring dat trainingen belangrijk zijn, maar wedstrijden de graadmeter. Op zich niets mis mee, stellen ze in de opleiding. Maar hoe kan je presteren in wedstrijden als je geen kans krijgt?"

Ajax heeft zich in een duivels dilemma gemanouvreerd, concludeert Valentijn. De acht jeugdspelers van Ajax die vanaf zaterdag met Oranje Onder-18 deelnemen aan het WK, zouden volgens Valentijn allemaal dromen van een hoofdrol bij een duel als Ajax - Chelsea in de Champions League. "Of ze die ruimte ooit krijgen? Dat hangt mede af van in hoeverre Ajax met eigen talenten bij de beste zestien van Europa wil horen, of dat aankopen boven opleiden gaat.”

VIDEO - Waarom 'basht' De Telegraaf Ten Hag?

Waarom 'basht' de Telegraaf Ten Hag?
5:32
Waarom 'basht' de Telegraaf Ten Hag?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.