Terug

Volg Vandaag Inside

Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander belasting gaat betalen over inkomsten

Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander belasting gaat betalen over inkomsten

18 okt 2022, 20:15

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de koning, zijn beoogde opvolger, de teruggetreden vorst(in) en eventuele echtgenoten voortaan loon- of inkomstenbelasting gaan betalen over de rijksuitkeringen die zij ontvangen. Een motie van DENK, die de regering verzoekt om hiertoe een grondwetswijziging voor te bereiden, werd dinsdag aangenomen.

Onder de voorstanders zijn coalitiepartij D66, PVV, PvdA, GroenLinks, SP, FVD, Volt, BIJ1 en de Groep-Van Haga. Premier Mark Rutte had de motie vorige week ontraden tijdens een debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander, koning Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben nu op grond van artikel 40 van de grondwet een vrijstelling van belastingen. De Kamer wil af van die vrijstelling zodat zij net als alle andere mensen belasting betalen.

Het is een lastige en langdurige procedure om de grondwet te wijzigen. Beide Kamers moeten er twee keer over stemmen, met verkiezingen ertussen, en in tweede lezing moet een tweederdemeerderheid voor de wijziging zijn. Ongeveer dezelfde partijen steunden ook een motie van de Partij voor de Dieren, die uitspreekt dat "het van koninklijke allure zou getuigen als de koning zou afzien van de stijging van zijn toelage". Die toelage stijgt in 2023 met 276.000 euro tot ruim 6,4 miljoen euro. Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD vindt dat de koning van de verhoging kan afzien omdat veel burgers in Nederland het financieel ook lastig hebben in verband met de stijgende inflatie en energiekosten.

De koning liet vorige week tijdens het staatsbezoek aan Zweden weten dat hij "geen enkele invloed" op de stijging van de uitkering heeft. Verder wilde hij inhoudelijk niet ingaan op vragen over de verontwaardiging rondom de in totaal 464.000 euro die hij, koningin Máxima en prinses Beatrix komend jaar extra te besteden hebben ten opzichte van vorig jaar. Tegen het ANP zei de koning dat er "ieder jaar discussie over dit onderwerp" is, maar dat hij geen enkele invloed heeft op de hoogte van de uitkering. De koning beaamde dat hij over de onvrede wel iets zou kunnen zeggen, maar hij besloot dat niet te doen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.