Terug

Volg Vandaag Inside

Sylvana Simons krijgt uitnodiging van politie na optreden in Op1

Sylvana Simons krijgt uitnodiging van politie na optreden in Op1

16 jan 2023, 13:50

Naar aanleiding van de uitzending van Op1 afgelopen vrijdag heeft de politie vier uitnodigingen verstuurd naar aanwezigen. Onder hen is BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons.

Aanleiding voor de uitnodiging is de uitzending van afgelopen vrijdag, waarin het stroomstootwapen ter sprake kwam. Volgens de politie was aan tafel bij de talkshow te weinig kennis over onder meer de inzetcriteria en werkwijze met betrekking tot stroomstootwapens. Bovendien stelt de politie dat in de uitzending ten onrechte werd gesuggereerd dat de inzet van het geweldsmiddel heeft geleid tot het overlijden van een verdachte.

Het onderwerp kwam in Op1 aan de orde naar aanleiding van een arrestatie in de Verenigde Staten, begin deze maand, die fataal afliep. Een zwarte man, toevallig een neef van Black Lives matter-oprichter Patrisse Cullors, werd door de politie in Los Angeles tot twee keer toe 30 seconden getaserd terwijl hij al op de grond lag. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Volgens de politie is het gebruik van het wapen in Nederland op geen enkele manier te vergelijken met de VS, zo zei een woordvoerder maandag tegen het AD.

De politie hoopt door middel van de training en een gesprek met de portefeuillehouder meer context en duiding te geven, zodat in een volgende uitzending "de juiste feiten en omstandigheden" worden ingebracht. Naast Simons, kreeg ook haar advocaat Gerald Roethof en Op1-presentatoren Natasja Gibbs en Nadia Moussaid een uitnodiging om een training met een stroomstootwapen bij te wonen.

Sylvana Simons spreekt zich óók in de Kamer fel uit over bepaalde optredens van de politie. Zo clashte zij eerder met justitieminister Dilan Yesilgöz over het ingrijpen van de politie tijdens het zwartepietenprotest in Staphorst en werd zij in het racisme-debat afgekapt door voorzitter Paul van Meenen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.