Terug

Volg Vandaag Inside

Rutte na gesprek met melkveehouder: 'Zorgen zijn groot en die kan ik niet wegnemen'

Rutte na gesprek met melkveehouder: 'Zorgen zijn groot en die kan ik niet wegnemen'

4 aug 2022, 19:24

Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

Rutte begrijpt de zorgen van de boeren, zegt hij. Vanuit zijn rol legt hij uit dat het kabinet bezig is met het vraagstuk van de stikstofreductie en de problematiek rond water en fijnstof. "Het is in dit land van belang om én een sterke boerensector te hebben, maar er ook voor te zorgen dat we de natuur in stand houden. Dat zijn belangen die in een goede balans moeten komen."

Vrijdagochtend spreken Rutte, minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) onder leiding van Johan Remkes met meerdere boerenorganisaties, waaronder LTO. Dat zal een gesprek worden waarbij, zo verwacht Rutte, zowel de vuisten op tafel gaan als over de inhoud wordt gesproken. "Er is een hoop irritatie."

Het is een belangrijk gesprek, zegt Rutte. "Het is de eerste keer dat we bij elkaar komen." Verder wil hij geen enkele vraag beantwoorden. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen. Dat gesprek wil ik een kans geven." Rutte wil niet zeggen wat het betekent dat er "geen taboe" is, zoals hij en Remkes aan de agrariërs de afgelopen dagen hebben toegezegd.

Uit de drie gesprekken die Rutte de afgelopen weken met agrariërs heeft gevoerd, neemt de premier "zeker inzichten mee". Veel wil hij daar niet over kwijt. "Waar boeren groot belang aan hechten, is dat er eerlijke mogelijkheden moeten zijn om op een eerlijke manier hun brood te verdienen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.