Terug

Volg Vandaag Inside

'Qatar mishandelt leden lhbti-gemeenschap'

'Qatar mishandelt leden lhbti-gemeenschap'

24 okt 2022, 14:15

Veiligheidsdiensten in Qatar hebben nog in september van dit jaar willekeurig leden van de lhbti-gemeenschap gearresteerd, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag, in aanloop naar het WK Voetbal dat op 20 november in het land begint. Dit hoewel de autoriteiten zeggen dat iedereen welkom is in Qatar, ongeacht seksuele geaardheid of achtergrond.

HRW interviewde zes lhbti-personen uit Qatar die tussen 2019 en 2022 gevangen zijn gezet. Zij laten weten zowel verbaal als fysiek te zijn mishandeld. Het gaat om vier trans vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man. Zij zeggen te zijn geschopt en geslagen tijdens hun detentie. Ook meldden zij in totaal vijf gevallen van seksuele intimidatie. Alle zes werden zij zonder aanklacht vastgehouden. In één geval ging het om twee maanden eenzame opsluiting, zonder toegang tot rechtsbijstand. Geen van de zes kreeg een proces-verbaal van de detentie. Volgens HRW kunnen de aanhoudingen om die redenen volgens de internationale mensenrechtenwetgeving als willekeurige detentie worden aangemerkt.

Homoseksualiteit is illegaal in het conservatieve en islamitische Qatar. Een regeringsfunctionaris uit Qatar ontkent de beschuldigingen echter in een verklaring en stelt dat de het nieuws van HRW "informatie bevat die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is", zonder verder in detail te treden.

De organisatoren van het WK stellen dat iedereen welkom is in Qatar tijdens het voetbaltoernooi, maar waarschuwen de lhbti-gemeenschap wel om onderlinge affectie niet in het openbaar te uiten. HRW stelt echter: "De vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit moet permanent worden gegarandeerd voor alle inwoners van Qatar. Niet alleen voor toeschouwers die naar Qatar gaan voor het WK."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.