Terug

Volg Vandaag Inside

PvdA-leider Attje Kuiken verlaat de Tweede Kamer na de verkiezingen

PvdA-leider Attje Kuiken verlaat de Tweede Kamer na de verkiezingen

18 aug 2023, 12:37

PvdA-leider Attje Kuiken keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. "Ik zit nu zeventien jaar met heel veel plezier in de Tweede Kamer, maar het is een goed moment", zegt ze in een gesprek met het AD. "Ik laat het hierbij en draag het over aan de volgende generatie.’’

Ze sluit niet uit nog eens terug te keren als bewindspersoon. "Als je gevraagd wordt, zou het een enorme eer zijn en zeg je ja. Verantwoordelijkheid wil ik altijd nemen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er een plek voor mij elders is. Ik vind de politie of de jeugdzorg ook fantastisch."

De 45-jarige Kuiken volgde vorig jaar april Lilianne Ploumen op als leider van de PvdA in de Tweede Kamer. Zij won toen de strijd om het fractievoorzitterschap van Henk Nijboer, die inmiddels ook zijn vertrek heeft aangekondigd. In de Kamer voerde Kuiken het woord over onder meer de gezondheidszorg.

In een verklaring op de website van de partij zegt Kuiken de Kamer te verlaten "niet omdat het werk klaar is, maar omdat ik lucht voor anderen wil scheppen". Ze zegt ook: "Dat ik juist nu vertrek, is omdat ik een onvoorwaardelijk geloof heb in een verenigd links."

Toen Kuiken aantrad als fractieleider verklaarde ze de samenwerking met GroenLinks verder te willen uitbouwen. De PvdA gaat nu samen met GroenLinks de verkiezingen in november in met als lijsttrekker eurocommissaris Frans Timmermans. Hij is afkomstig van de PvdA.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zal volgens Kuiken namens beide oppositiepartijen volgende maand het woord voeren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat is het belangrijkste debat van het jaar waar de kabinetsplannen voor volgend jaar worden besproken.

Kuiken is niet de eerste politiek leider die zegt te zullen vertrekken. In aanloop naar de verkiezingen heeft al een reeks politici aangekondigd niet terug te zullen keren in de politiek. Het gaat onder anderen om VVD'er Mark Rutte en D66'er Sigrid Kaag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.