Terug

Volg Vandaag Inside

Prijzen in de supermarkt stijgen dit jaar verder: 'De inflatie haalt nog makkelijk de 20%'

Prijzen in de supermarkt stijgen dit jaar verder: 'De inflatie haalt nog makkelijk de 20%'

24 juni 2022, 08:45

In september 2021 kostte een gevulde boodschappenkar met 55 basisproducten nog 100 euro, in half mei 2022 maar liefst 15,60 euro meer. De prijzen van 55 producten die klanten het meest kopen in Nederlandse supermarkten, zijn sinds september met 15,5% gestegen.

'Een stijging van 15,5% is enorm', stelt Norman Buysse, directeur retail bij GfK in gesprek met De Telegraaf. 'Zo haalt de inflatie dit jaar nog makkelijk de 20%.' Onderzoeksbureau GfK vulde tijdens een bezoek aan negen verschillende supermarkten een boodschappenkar met 55 producten die klanten het meest kopen in de Nederlandse supermarkt. 'Dit is echt het basisassortiment van meest populaire items', zegt Buysse. 'Een liter halfvolle melk, een half volkoren, tandpasta, bloem, margarine, al die producten die we allemaal regelmatig kopen.'

GfK heeft artikelen die in de aanbieding zijn niet meegenomen. Wel zijn zowel huismerken als A-merken vertegenwoordigd en zitten er producten in van negen supermarkten. 'We weten dat de 55 basisproducten representatief zijn voor het koopgedrag', gaat Buysse verder. 'Het zijn de meest gekochte producten uit de categorie. Welke producten exact in het mandje zijn opgenomen is geheim, omdat dit de prijsontwikkeling kan beïnvloeden. Vers is vooral eigen merk en in houdbare verpakte producten hebben we een goede balans tussen huis- en A-merken.'

'A-merken zijn eerder in prijs gestegen dan huismerken', stelt Buysse. 'Wellicht hebben merkartikelfabrikanten een sterkere onderhandelingspositie en kunnen ze prijsstijgingen sneller doorberekenen. Het kan ook zijn dat huismerkfabrikanten langer doorlopende contracten hebben. Zowel in A-merken als in huismerken zal koffie nog snel in prijs stijgen, want de oogst is mislukt', aldus Buyssee.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.