Terug

Volg Vandaag Inside

Mogelijke sancties tegen Tina Nijkamp vanwege publiceren kijkcijfers

Mogelijke sancties tegen Tina Nijkamp vanwege publiceren kijkcijfers

30 aug 2023, 13:01

Kijkcijferexpert Tina Nijkamp zal niet meer via Instagram lineaire kijkcijfers van programma's van de vorige dag delen. Mogelijk volgt er alsnog een sanctie vanuit het Nationaal Media Onderzoek (NMO), dat de cijfers wekelijks deelt.

De kijkcijfers worden sinds dinsdag niet meer direct de dag na uitzending gedeeld, maar worden nu na een week gepubliceerd, omdat dan ook cijfers kunnen worden gemeld van mensen die na de uitzending hebben teruggekeken. Experts en journalisten hebben kritiek op deze nieuwe methode. Nijkamp deelde dinsdag op Instagram de lineaire cijfers van maandag om aan te tonen dat de nieuwe methode in haar ogen ouderwets en niet praktisch is.

Nijkamp laat desgevraagd woensdagochtend weten de kijkcijfers van dinsdag wel in haar bezit te hebben. "Het ging me om het punt dat het onhoudbaar is in deze tijd minder informatie te delen dan meer informatie, terwijl die informatie wel in handen is van veel mensen", aldus de voormalige zenderbaas van SBS6.

Patricia Sonius, directeur onderzoek NMO, laat woensdag weten dat er dinsdag contact is geweest met alle partijen die wel dagelijks de kijkcijfers krijgen, maar deze niet in zijn geheel mogen publiceren. "We hebben gezamenlijk een aantal spelregels voor dit nieuwe systeem afgesproken", aldus Sonius. "Het is wel de bedoeling dat alle partijen zich daaraan houden." De toezegging om die regels niet te breken is niet vrijblijvend, beklemtoont Sonius: "Het bestuur moet echter bepalen of er een sanctie volgt en zo ja, welke sanctie. Deze situatie is nieuw voor ons."NMO wil graag in gesprek met Tina Nijkamp over haar uitlatingen. Nijkamp bevestigt dat de organisatie haar heeft uitgenodigd voor een gesprek. Het is niet duidelijk of en wanneer het gesprek gaat plaatsvinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.