Terug

Volg Vandaag Inside

Manchester United-icoon Bobby Charlton op 86-jarige leeftijd overleden

Manchester United-icoon Bobby Charlton op 86-jarige leeftijd overleden

21 okt 2023, 17:15

Sir Bobby Charlton is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Manchester United, de club waar het Engelse voetbalicoon het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Charlton, die leed aan dementie, maakte deel uit van de Engelse selectie die in 1966 in eigen land de wereldtitel behaalde. Hij ontving in dat jaar ook de Gouden Bal als beste voetballer van de wereld. Charlton kwam 106 keer uit voor de nationale formatie. Met 49 treffers was hij zelfs tot 2015 topscorer aller tijden van Engeland. Hij was de jongere broer van de in 2020 overleden Jack Charlton, die ook in het Engelse kampioensteam zat en later bondscoach van Ierland werd.

Bobby Charlton speelde bijna zijn gehele profcarrière bij Manchester United. In 1956 maakte hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Hij zou gedurende zijn zeventien jaren als speler bij de club in 758 wedstrijden uitkomen en 249 doelpunten maken. Met de club veroverde hij drie Engelse landstitels, de FA Cup en de Europa Cup 1 in 1968. Charlton scoorde twee keer in de finale tegen Benfica.

Charlton werd geroemd om zijn aanvalslust, balvaardigheid en een verwoestend afstandsschot. Het in Ashington geboren voetbalicoon stond ook bekend om zijn fitheid en grote uithoudingsvermogen. Hij was ook een nette speler; hij werd zelden geboekt door de arbitrage.

"Sir Bobby was een van de grootste en meest geliefde spelers in de geschiedenis van onze club. Hij was een held voor miljoenen, niet alleen in Manchester en het Verenigd Koninkrijk, maar overal ter wereld waar voetbal wordt gespeeld", meldt United op de clubsite. "Hij werd net zo bewonderd om zijn sportiviteit en integriteit als om zijn uitstekende kwaliteiten als voetballer; Sir Bobby zal altijd worden herinnerd als een gigant van het spel."

Charlton was ook een van de overlevenden van de vliegramp in februari 1958 op de luchthaven van München. De volledige selectie van Manchester United was aan boord van het vliegtuig, dat neerstortte tijdens een poging om op te stijgen. Veel spelers van het team kwamen om het leven. Doelman Harry Gregg redde Charlton uit het toestel.

Na zijn actieve carrière bleef Charlton verbonden aan Manchester United. Hij maakte 39 jaar lang deel uit van het bestuur. "Zijn ongeëvenaarde prestaties, karakter en dienstbaarheid zullen voor altijd in de geschiedenis van Manchester United en het Engelse voetbal gegrift staan", aldus United.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.