Terug

Volg Vandaag Inside

Klimaatactiviste Thunberg opgepakt in Noorwegen tijdens windmolenprotest

Klimaatactiviste Thunberg opgepakt in Noorwegen tijdens windmolenprotest

1 mrt 2023, 14:17

De Noorse politie heeft woensdag de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg opgepakt. Ze werd kort vastgehouden omdat ze samen met andere activisten de ingang van het ministerie van Financiën in Oslo blokkeerde.

Thunberg protesteert al een aantal dagen tegen windmolenparken in Centraal-Noorwegen, een gebied waar ook de Samen leven, een van oorsprong nomadisch volk. De Noorse rechter oordeelde in 2021 dat de windparken de rechten van de Samen schenden. Een deel van dat volk trekt nog altijd rond met kuddes rendieren, maar door de windmolens worden die dieren onrustig.

Zestien maanden na de uitspraak van de rechter, zijn de windmolens nog altijd niet weggehaald, tot onvrede van Thunberg en andere activisten. De afgelopen dagen hebben ze de ingangen van meerdere overheidsgebouwen geblokkeerd met de eis dat de windmolens verwijderd worden. Thunberg zei eerder al dat ze zo haar solidariteit met de Samen wil tonen. "Noorwegen schendt de mensenrechten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.