Terug

Volg Vandaag Inside

Gouden Bal voor achtste keer naar Lionel Messi

Gouden Bal voor achtste keer naar Lionel Messi

30 okt 2023, 22:33

Lionel Messi is door het tijdschrift France Football voor de achtste keer uitgeroepen tot beste voetballer van het afgelopen seizoen. De Argentijnse vedette, die tegenwoordig uitkomt voor Inter Miami, is de opvolger van de Fransman Karim Benzema, die vorig jaar de Gouden Bal won. Messi won de prijs zeven keer eerder, de laatste keer in 2021.

Messi leidde Argentinië in december vorig jaar naar de wereldtitel op het WK in Qatar. Daarnaast werd hij landskampioen met de Franse club Paris Saint-Germain. De 36-jarige Argentijn kreeg de voorkeur boven onder anderen de Noorse spits Erling Haaland en diens teamgenoot Kevin De Bruyne die met Manchester City de Champions League wonnen en de Franse aanvaller Kylian Mbappé, zijn voormalig ploeggenoot bij PSG.

Er was een top 30 van genomineerden. Daarbij zaten geen Nederlandse voetballers. Haaland werd tweede en Mbappé derde. Met De Bruyne, Rodri, Julián Álvarez en Bernardo Silva zaten er naast Haaland nog vier spelers van Manchester City in de top 10.

Messi won de Gouden Bal in 2009 op 22-jarige leeftijd voor het eerst. Hij veroverde toen met FC Barcelona de Champions League en won ook de Spaanse beker en het landskampioenschap. Daarna kreeg hij de onderscheiding van France Football in 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 en 2021.

France Football veranderde vorig jaar een aantal zaken aan de uitverkiezing. De verkiezing ging nu niet meer over een kalenderjaar maar over een seizoen. De jury bestaat nog steeds uit journalisten, één per land. Maar alleen journalisten uit landen die in de top 100 van de wereldranglijst staan, mogen een stem uitbrengen.

De Spaanse voetbalster Aitana Bonmatí kreeg de Gouden Bal voor beste voetbalster van het seizoen. De speelster van FC Barcelona is de opvolgster van haar ploeg- en landgenote Alexia Putellas, die de prijs de voorgaande twee jaar had gewonnen. Ze won de landstitel met haar club en de Champions League en werd met Spanje afgelopen zomer wereldkampioen. In de top 30 bij de voetbalsters eindigden Jill Roord en keepster Daphne van Domselaar beiden op een gedeelde 29e plaats. Haaland kreeg de prijs voor topschutter van het seizoen, de Gerd Müller Trophy. De spits van Manchester City en Noorwegen scoorde 56 keer. Manchester City werd na het winnen van de Champions League, de Engelse titel en de FA Cup uitgeroepen tot club van het jaar, net als FC Barcelona bij de voetbalsters.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.