FC Twente slaat toe in slotfase en wint van Heerenveen in play-offs om Europees voetbal

1 juni 2023, 20:51

FC Twente heeft de eerste wedstrijd in de play-offs voor Europees voetbal met 2-1 gewonnen bij sc Heerenveen. Manfred Ugalde bezorgde de nummer 5 van de Eredivisie met een treffer de zege tegen de Friezen die drie plekken lager eindigden. De returnwedstrijd is zondagmiddag in Enschede.

Twente beëindigde de competitie met vier ruime overwinningen, maar tegen de ploeg van coach Kees van Wonderen haalden de Tukkers maar 1 punt in de reguliere competitie. De spelers van coach Ron Jans begonnen wel sterk aan de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Uit een fraaie aanval kwamen de bezoekers op voorsprong. Václav Cerny zocht de combinatie met Michel Vlap én met Ugalde en rondde zelf beheerst af.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Sydney van Hooijdonk kon kort daarop wat terugdoen voor de Friezen, maar zijn inzet werd gestopt door doelman Lars Unnerstall. De spits werd ook afgevlagd voor buitenspel, maar dat bleek bij nader inzien toch niet zo te zijn. Twente kreeg nog kansen via Ugalde, maar keeper Andries Noppert hield een schot en een kopbal tegen. In de extra tijd van de eerste helft kwam Heerenveen toch op gelijk hoogte. De doelman van Twente schatte een schot van afstand van Thom Haye verkeerd in en liet de bal door.

Heerenveen kwam beter uit de rust dan Twente, maar pas halverwege de tweede helft was er een grote kans voor Simon Olsson, wiens schot voorlangs ging. Twente zette ook weer druk en zag Noppert redding brengen op schoten van Ugalde en een kopbal van Davy Pröpper. In de extra tijd schoot Gijs Smal de bal nog op de eigen paal in een poging een aanval van Daniel Karlsbakk van Heerenveen te onderbreken. Bij de tegenstoot aan de andere kant passeerde Ugalde Noppert wel alsnog met een bal die door de benen ging.