Terug

Volg Vandaag Inside

Drama voor Mathieu van der Poel op WK mountainbike na val: 'Ik ben vooral boos op mezelf'

12 aug 2023, 17:46

Voor Mathieu van der Poel eindigde de crosscountry op de WK mountainbike in Schotland al na amper drie minuten. In de zogenoemde 'startloop', nog voor het begin van de eerste van acht ronden, ging hij in een makkelijke bocht onderuit. "Een domme fout", oordeelde hij zelf.

Een week geleden veroverde hij nog de wereldtitel op de weg. "Jammer dat dit nu iets afneemt van de euforie over die zege." De wereldtitel was voor de Brit Tom Pidcock, een renner die Van der Poel ook op de weg en in het veldrijden regelmatig treft. Pidcock had de wegrace laten schieten om optimaal voorbereid aan de start van de mountainbikerace te staan.

Twee jaar geleden viel Van der Poel bij de Olympische Spelen in Tokio ook al in de crosscountry. Toen leverde dat een rugblessure op. Daarna fietste hij een kleine twee jaar niet meer op de mountainbike.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

"Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. De schade valt wel mee, al viel ik wel op dezelfde kant als vorige week in de wegwedstrijd. Maar dat is één ding: ik ben vooral boos op mezelf. Dit is gewoon mijn eigen fout", vertelde Van der Poel niet veel later bij de teambus. "Mijn voorwiel gleed weg op dat grind, het makkelijkste deel van het parcours nota bene."

Sinds Tokio reed hij geen MTB-wedstrijden meer en zijn ambitie om in Parijs te starten werd niet door iedereen begrepen. Zeker niet omdat het wegparcours hem goed moet liggen en een combinatie lastig lijkt. "Maar ik twijfel niet. Ik heb hier deze week weer gemerkt hoe leuk ik het mountainbiken vind. En ik wil ook gewoon bewijzen dat het kan."

Feit is dat Van der Poel net als in Tokio, waar hij laat arriveerde, zich amper had voorbereid op de mountainbikewedstrijd. Het wegwielrennen staat dat amper toe. Bondscoach Gerben de Knegt weet de val op het parcours van Glentress Forest er niet aan. "Natuurlijk is een korte voorbereiding lastig, maar hij valt hier in de makkelijkste bocht van het parcours, na amper 3 minuten wedstrijd. Mathieu heeft in het verleden ook bewezen dat hij niet veel bevestiging nodig heeft."

Vooraf was zijn uitgesproken ambitie op een plaats bij de eerste tien tot vijftien renners te finishen. Daarmee zou hij voor Nederland een zeker ticket voor de Spelen van Parijs binnenhalen, door hem dan zelf in te vullen. Vrijdag bleek dat eigenlijk al niet meer nodig dankzij de vijfde plaats van Tom Schellekens bij de beloften. "Ik moet Tom daarvoor bedanken", sprak Van der Poel. "Het is zonde om een mooie week zo af te sluiten."

Johan Derksen was eerder deze week nog lovend over het wereldkampioenschap van Van der Poel. Bekijk het terug in de video bovenaan het artikel.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.