Terug

Volg Vandaag Inside

Deense voetbalbond doneert per doelpunt geld aan arbeidsmigranten Qatar

Deense voetbalbond doneert per doelpunt geld aan arbeidsmigranten Qatar

31 okt 2022, 12:44

De Deense voetbalbond DBU gaat voor ieder doelpunt dat in november wordt gemaakt in het amateur- en profvoetbal geld doneren aan arbeidsmigranten in Qatar. De DBU wil zo een bijdrage leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het land dat binnenkort het WK voetbal huisvest. Per doelpunt maakt de bond 10 Deense kroon over, omgerekend iets meer dan 1,34 euro.

Volgens de DBU werden vorig jaar in november meer dan 55.000 doelpunten gemaakt in het Deense voetbal. "We kijken uit naar het WK en gaan het Deense elftal daar ondersteunen", staat in een verklaring op de website van de bond. "We zijn echter nog steeds sceptisch wat betreft de mensenrechtenschendingen waar sommige arbeidsmigranten in Qatar mee te maken hebben. Daarom willen we namens het hele Deense voetbal geld doneren aan deze arbeidsmigranten, om voor betere voorwaarden en omstandigheden te zorgen." De bond merkt wel op dat doelpunten in het jeugdvoetbal niet meetellen voor de actie.

De opbrengst gaat naar de internationale vakbond voor arbeiders in de bouwsector, de BWI. Die organisatie maakt zich al geruime tijd sterk voor verbetering van de situatie in Qatar. De BWI gebruikt de opbrengst van de Deense doelpuntenactie daar ook voor.

Amnesty International en diverse Europese voetbalbonden, waaronder de Nederlandse bond KNVB, hebben de mondiale federatie FIFA herhaaldelijk opgeroepen een compensatiefonds op te zetten voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar. Dat fonds zou moeten bestaan uit 440 miljoen dollar, gelijk aan het prijzengeld voor het WK. De Europese werkgroep heeft de FIFA gevraagd uiterlijk eind oktober met een reactie te komen. Volgens een woordvoerder van de KNVB is die er vooralsnog niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.