Cristiano Ronaldo schiet Portugal naar overwinning en grijpt twee EK-records

15 juni 2021, 19:55

Portugal is met een ruime overwinning begonnen aan het EK. De openingswedstrijd tegen Hongarije in de zware poule F, met ook Frankrijk en Duitsland, leek in Boedapest in 0-0 te eindigen. In de eindfase kwam de slordige titelhouder alsnog drie keer tot scoren: 0-3. De treffers kwamen op naam van recordman Cristiano Ronaldo (twee) en Raphaël Guerreiro.

De Puskás Aréna was uitverkocht en gevuld met ruim 60.000 toeschouwers. Het stadion in Boedapest is de enige accommodatie die bij dit EK ondanks de coronapandemie vrijwel de maximale capaciteit mag benutten.

Het duel met Hongarije stond vooraf in het teken van Ronaldo. De Portugese vedette begon als eerste speler ooit aan zijn vijfde EK. Hij kon in zijn 22e EK-wedstrijd, ook een record, de topscorer van alle EK's worden. Ronaldo moest lang op zijn tiende treffer wachten, maar in de 87e minuut kon hij alsnog een strafschop benutten. Daarna maakte hij er ook nog 0-3 van.

Portugal viel voor de rust gretig aan, maar wist zich geen raad met de kansen. Naast Ronaldo faalde ook Diogo Jota in scoringspositie, mede door toedoen van de sterke doelman Péter Gulácsi. Hongarije kwam nauwelijks in de buurt van het Portugese strafschopgebied.

Na de pauze speelde Hongarije wat meer op de Portugese helft. De regerende kampioen bleef niettemin de betere ploeg. Keeper Gulácsi liet zich echter door een kopbal van verdediger Pepe (38) en een schot van Bruno Fernandes niet verrassen. Mede daardoor leek het 0-0 te blijven in het sfeervolle Puskás Aréna. In de laatste minuten ging het echter toch nog fout bij Hongarije. Eerst scoorde Guerreiro met het nodige geluk en kort daarna kon de 36-jarige Ronaldo zijn recordtreffer vieren en ook nog zijn elfde treffer op een EK.