Terug

Volg Vandaag Inside

Chris Woerts over Saudische transfergekte: 'Deze ontwikkeling is juist goed'

Chris Woerts over Saudische transfergekte: 'Deze ontwikkeling is juist goed'

26 juni 2023, 15:23

Chris Woerts heeft in een artikel van De Telegraaf gereageerd op de kooplust van voetbalclubs uit Saudi-Arabië. Chris is van mening dat al deze transfers de wereld en Saudi-Arabië op de lange termijn goed zullen doen.

Chris reageert als volgt op de vraag of deze transfergekte en het grote Saudische geld een bedreiging zouden zijn voor Europese clubs. "Nee, daar is veel meer voor nodig. Voetbalclubs hebben ook historie, een goede opleiding en uitstraling nodig en zoiets kost jaren om op te bouwen", begint de sportmarketeer.

"Het vormt dus geen bedreiging, maar deze ontwikkeling is juist goed. Zo worden er in Saoedi-Arabië ook andere culturen binnengehaald en andersdenkende mensen. Daarmee wordt de samenleving toleranter. Wij wanen ons in Europa superieur ten opzichte van andere competities", aldus Chris. "Maar ook andere landen verdienen het om een goede competitie te hebben. Goede voetballers brengen talent en kwaliteit met zich mee, waardoor het niveau in een competitie stijgt. We kunnen hier heel lacherig over doen, maar het is goed dat er geld wordt gestoken in de sport, zodat er ontwikkeling plaatsvindt. Dit helpt ook mee aan de liberalisering van Saoedi-Arabië."

Dat grote spelers straks niet meer alleen in Europa te zien zijn, maar ook in andere werelddelen, is volgens Chris slechts een opstapje naar de mondialisering van het voetbal. "Want het WK voor clubteams gaat vanaf 2025 van 7 naar 32 clubs. Als er meer clubs met grote spelers uit die regio gaan meedoen, is dat straks ook interessant voor de voetbalkijker."

"Een voorbeeld: Ajax dat speelt tegen de club van Cristiano Ronaldo of Karim Benzema. Ik las laatst ergens dat we in de toekomst dankzij nieuwe vliegtuigtechnieken binnen enkele uren naar New York kunnen vliegen. Dat draagt ook bij aan de mondialisering van de sport", vindt Chris. "Ik roep dan ook al jaren dat het me niks zou verbazen als de Champions League-finale straks niet in Europa wordt gespeeld, maar in een stad zoals New York of Miami."

Kijkcijfers

Saudi-Arabië zal wat betreft kijkcijfers geen bedreiging vormen voor hoe het er nu aan toegaat in Europa. "De Europese voetbalcultuur zit zo diepgeworteld, met z’n focus op de eigen competitie. Daar is de voetballiefhebber mee opgegroeid. Zolang hij of zij zijn of haar eigen team maar kan volgen. In Nederland zijn er meer kijkers bij een wedstrijd tussen, pakweg, Willem II en ADO Den Haag dan bij een Premier League-wedstrijd. Dus we moeten het niet overdrijven. Het is leuk en aardig, maar voor de televisiekijker helemaal niet van belang."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.