Terug

Volg Vandaag Inside

CDA'ers Wopke Hoekstra en Mona Keijzer: huidige instroom migranten niet vol te houden

CDA'ers Wopke Hoekstra en Mona Keijzer: huidige instroom migranten niet vol te houden

5 nov 2022, 16:55

Nederland heeft te weinig grip op migratie, vindt CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra "Dit is op deze manier niet vol te houden. Daarvoor hebben we niet de ruimte, en niet de woningen", zei hij in een toespraak op het partijcongres van de christendemocraten.

Hoekstra wijst op recente cijfers over de bevolkingsgroei. Die laten zien dat er in Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar 190.000 mensen zijn bijgekomen. "Dat zijn er meer dan de inwoners van een stad als Breda of Nijmegen", aldus de CDA-leider. "Volgens mij ziet iedereen dat dit onze spankracht als samenleving overstijgt."

Oud-staatssecretaris Mona Keijzer onderschrijft dat: "Er moet paal en perk gesteld worden. Elke week 1500 mensen erbij… Dit is zo niet vol te houden”, zegt ze tegen De Telegraaf. Hoekstra: "Natuurlijk willen we mensen die vluchten voor vervolging blijven helpen". Maar van lokale CDA-bestuurders en mensen die betrokken zijn bij de asielopvang hoort hij vaak de boodschap: "we houden dit niet vol".

In zijn toespraak hekelde Hoekstra ook wat hij een "on-Nederlandse polarisatie in politiek en samenleving" noemt. Hij noemde daarbij PVV-leider Geert Wilders, die CDA-minister Hugo de Jonge in een tweet toebeet dat die zijn eigen volk haat, en FVD-voorman Thierry Baudet die de Russische inval in Oekraïne de meest hoopvolle gebeurtenis uit zijn leven noemde. "Afbraak als politiek verdienmodel", aldus de CDA-leider.

Theo Bovens

De CDA-leden kozen tijdens het congres voormalig gouverneur van Limburg Theo Bovens tot lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Hij was door het partijbestuur voorgedragen en er was geen tegenkandidaat. Bovens vertrok vorig jaar uit Limburg nadat twijfels waren gerezen over de integriteit van het provinciebestuur waaraan hij leiding gaf.

Tijdens het congres waren er ook bloemen voor de oud-bewindslieden Ank Bijleveld en Mona Keijzer. Bijleveld trad terug als minister van Defensie naar aanleiding van de chaotisch verlopen evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan na de machtsovername daar door de Taliban. Keijzer werd uit het vorige kabinet gezet nadat zij zich als staatssecretaris van Economische Zaken tegen het toen geldende coronabeleid had gekeerd. Het betekende voor beiden een afscheid van de landelijke politiek.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.