Terug

Volg Vandaag Inside

Boeren woest na rapport Remkes: 'Gedwongen opkoop van boeren onacceptabel'

Boeren woest na rapport Remkes: 'Gedwongen opkoop van boeren onacceptabel'

5 okt 2022, 16:41

Het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes om gedwongen uitkoop toe te passen bij bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden is voor boerenactiegroepen onacceptabel. "Gedwongen opkoop van piekbelasters is een absolute no-go voor ons", zegt Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF). Hij reageert op het advies van Remkes, dat woensdag werd gepresenteerd.

"Het is niet best. Ze gaan weer dwingen, dit wordt weer niks. Deze plannen hebben niets te maken met het redden van de natuur, het enige waar ze op sturen is boerenkrimp", stelt Van den Oever. De voorman heeft voor woensdagavond "een grote vergadering" gepland. "Dan trekken we een conclusie en ontwikkelen we een plan de campagne", zegt de FDF-voorman.

Het kabinet ging tot dusver nog uit van vrijwilligheid. Voor ondernemers die gedwongen zouden worden te stoppen, moeten er volgens Remkes wel nette regelingen komen. Volgens het advies moet het kabinet wat Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot tegen 2030. Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is.

Ook voor actiegroep Agractie is gedwongen uitkoop onacceptabel. "Als je het vertrouwen nog verder wil schaden moet je die kant op gaan", reageert Bart Kemp van de organisatie. "Als je naar een willekeurige burger gaat en je zegt: ik ga jou gedwongen onteigenen, dan is de reactie voorspelbaar denk ik", vervolgt hij.

Van den Oever van FDF gaf dinsdag aan dat de kans groot is dat boeren weer gaan actievoeren als de bevindingen van Remkes tegenvallen.

Zelf had Remkes ook "niet verwacht dat alom gejuich zou ontstaan", reageert hij op de actiegroepen. Hij merkt op dat de sector vaak "verdeeld" is en uit diverse facties bestaat. Inhoudelijk wil hij nu niet verder ingaan op de kritiek van de boeren.

Johan gaf maandagavond bij Vandaag Inside aan dat hij weinig ziet in Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw. Bekijk het terug in de onderstaande video.

Johan over nieuwe minister van Landbouw: 'Hij weet van één ding niets: van boeren!'
4:40
Johan over nieuwe minister van Landbouw: 'Hij weet van één ding niets: van boeren!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.