Zwak Ajax onderuit bij FC Groningen: 1-0

4 okt 2020, 16:10

Na vier speelronden is geen enkele club in de eredivisie nog zonder puntenverlies. Koploper Ajax beging bij FC Groningen de eerste misstap: 1-0. Remco Balk scoorde in de beginfase van de tweede helft. Ajax maakte in Groningen in aanvallend opzicht lange tijd een machteloze indruk en wist pas in de slotfase enkele grote kansen te creëren.

Trainer Erik ten Hag had tegen FC Groningen weer de beschikking over Ryan Gravenberch. De 18-jarige middenvelder ontbrak de laatste twee wedstrijden. Nieuwkomer Mohammed Kudus had toen een basisplaats. De Ghanees was tegen Groningen wegens een kuitblessure niet van de partij, waardoor Gravenberch met Edson Álvarez en Quincy Promes een middenveld vormde. Álvarez kreeg vorige week in het duel met Vitesse een rode kaart, maar werd door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken.

Zonder Gravenberch noemde Ten Hag de opbouw van Ajax de voorbije duels wat stroperig. Tegen Groningen ging veel via de sterke middenvelder, die vaak snel de weg naar voren zoekt. Ajax had meestentijds de bal, maar wist maar weinig te creëren. Zakaria Labyad, die opnieuw centraal voorin startte, was veelal onzichtbaar. Wel kreeg hij na vijf minuten de kans de score te openen. Zijn kopbal eindigde in de handen van doelman Sergio Padt. Daarna was Gravenberch met een schot van afstand nog dichtbij een doelpunt. Groningen bleef vrij eenvoudig overeind en probeerde zelf, via snelle omschakelingen, iets te creëren. Dat lukte nauwelijks.

Kort na rust kwam de thuisploeg verrassend op voorsprong. Groningen schakelde na balverlies op het middenveld bij Ajax snel om. Jørgen Strand Larsen stuitte nog op doelman André Onana, maar Balk was in de rebound wel trefzeker.

Het was voor het eerst dit seizoen dat Ajax op achterstand kwam. Ten Hag bracht David Neres, Jurgen Ekkelenkamp en Lassina Traoŕe voor Antony, Álvarez en Labyad. Groningen was in de 74e minuut dicht bij de 2-0, maar Ramon Pascal Lundqvist schoot de bal tegen de paal.

Met ook Huntelaar er voorin nog bij werd Ajax wat gevaarlijker. Tadic kopte de bal vijf minuten voor tijd tegen de lat en in de rebound schoot ook Huntelaar de bal hard tegen de lat. Padt moest daarnaast nog een keer redding brengen op een inzet van Traoré. De gelijkmaker bleef echter uit.