Bondscoaches Van Marwijk en Advocaat spelen gelijk

12 okt 2021, 20:58

Het onderonsje tussen de Nederlandse bondscoaches Bert van Marwijk (Verenigde Arabische Emiraten) en Dick Advocaat (Irak) is in een gelijkspel geëindigd. In Dubai werd het 2-2.

Invaller Aymen Hussein leek Irak in de 89e minuut met een fraai diagonaal schot een zege te bezorgen, maar de ploeg van Van Marwijk kwam in blessuretijd nog langszij via Ali Ahmed Mabkhout. De aanvaller gleed de bal van dichtbij in het doel. Caio had de Verenigde Arabische Emiraten na ruim een half uur op voorsprong gezet en Amir Al Ammari maakte een kwartier voor tijd gelijk.

Diep in blessuretijd leek de thuisploeg ook nog voor 3-2 te zorgen, maar scheidsrechter Ryuji Sato oordeelde na het raadplegen van de VAR dat de bal de doellijn niet had gepasseerd. Er ontstond verwarring toen hij op zijn fluit blies, omdat de ploeg van Van Marwijk dacht dat het doelpunt geldig verklaard werd. Het bleek echter het eindsignaal te zijn. Irak had in de eerste drie WK-kwalificatiewedstrijden niet gescoord.

Door het gelijkspel blijft het voor beide coaches, die nog wachten op hun eerste overwinning, erg moeilijk om zich te plaatsen voor het WK van 2022. Beide Nederlanders hebben met hun ploeg pas 3 punten na vier duels.

De Verenigde Arabische Emiraten en Irak staan respectievelijk vierde en vijfde in de groep van zes landen. Alleen de eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer 3 wacht een play-off. De poule wordt aangevoerd door Iran (10 punten), dat gevolgd wordt door Zuid-Korea (8 punten).