Terug

Volg Vandaag Inside

'Voetbal zou opknappen van totaal publieksverbod, maak er een exclusieve tv-sport van'

'Voetbal zou opknappen van totaal publieksverbod, maak er een exclusieve tv-sport van'

Unspecified

7 apr 2023, 12:14

Hoe meer Trouw-columnist Stevo Akkerman leerde over voetbal, des te sterker bij hem de gedachte zich opdrong dat de sport - en de samenleving als geheel - enorm op zou knappen van een totaal publieksverbod. Dat schrijft hij in zijn column voor Trouw.

Akkerman begint zijn column: "Ik heb weinig verstand van voetbal, ik moest me echt even in deze sport verdiepen om te ontdekken waar het zo’n beetje om gaat, welke voorwerpen men het veld in werpt, welke liederen men zingt, welke leuzen men aanheft, welke activiteiten men buiten het stadion ontplooit, hoe men supporters van andere teams begroet, hoe men gekleed gaat; er blijkt een hele cultuur aan vast te zitten."

Hij vervolgt: "Maar toen me een beetje begon te dagen wat deze cultuur behelst, begreep ik heel goed wat massapsycholoog Hans van de Sande een paar jaar geleden zei. Wil je het echt oplossen – want voetbal is iets dat opgelost moet worden – dan moet je het voorbeeld van de Engelse club Luton Town volgen. Die liet, na hevige rellen, vier jaar lang alleen maar thuissupporters toe. Maar Nederlandse clubs voelden daar niets voor, aldus Van de Sande, die lid was van de veiligheidscommissie van de KNVB. 'Nee, nee, dat kon allemaal niet. Het gegil en ge-rel was een wezenlijk onderdeel van de sport,' vertelde hij in 2021 aan NRC. 'Net zoals fakkels en vuurwerk erbij kunnen horen.'"

"Nou, dacht ik, het zou voor Feyenoord en Ajax misschien toch wel iets kunnen zijn," aldus Akkerman, totdat hij erachter kwam dat er bij De Klassieker al sinds 2009 geen uitpubliek meer welkom is: "Maar dat maakt de toestand des te ernstiger: de Luton-oplossing gaat hier dus niet ver genoeg. Er waren geen Ajax-fans in De Kuip woensdag en toch werd de confrontatie gezocht, met behulp van schandalige anti-Joodse leuzen, met vuurwerkbommen, met een aansteker op het hoofd van een speler."

"Je zou kunnen zeggen: dat is Feyenoord, kampioen op dit gebied. Wie daar op bezoek gaat, weet dat hij gevaar loopt. [...] Maar het is niet alleen Feyenoord. Ga de ranglijst af en je treft het ene voorbeeld na het andere. [...] Hoe meer ik leerde over voetbal, des te sterker drong de gedachte zich op dat deze sport – en de samenleving als geheel – enorm op zou knappen van een totaal publieksverbod. Maak er een exclusieve televisiesport van, geld zat, er is net weer een tienjarencontract ter waarde van 1,7 miljard euro gesloten met sportzender ESPN," concludeert Akkerman. "Onrealistisch? Luister naar wat minister Yesilgöz van justitie woensdag zei: 'Als je zo doorgaat, ga je naar een setting waar thuissupporters ook niet kunnen.'"

Deel dit artikel

Link gekopieerd