Terug

Volg Vandaag Inside

'Virgil van Dijk en Frenkie de Jong zijn geen leiders bij Oranje!'

'Virgil van Dijk en Frenkie de Jong zijn geen leiders bij Oranje!'

Unspecified

20 juni 2023, 09:30

Ruud Gullit heeft na de nederlagen van Oranje in de Nations League Finals tegen Kroatië en Italië hard geoordeeld over Virgil van Dijk en Frenkie de Jong. Hij constateert in zijn column in De Telegraaf dat de spelers van Liverpool en FC Barcelona niet thuis geven als het moet.

"Lange tijd heb ik al mijn twijfels bij het functioneren van Virgil van Dijk en Frenkie de Jong bij Oranje," aldus Gullit. "Hoewel ze door sommige mensen op handen worden gedragen in Nederland, zelfs vaak opgehemeld, constateer ik toch dat die twee belangrijke spelers niet thuis geven als het moet. Iedere keer halen ze niet het niveau wat je van ze mag eisen als leidende, bepalende internationals."

"Het is voor mij te gemakkelijk om te zeuren over het spel van bijvoorbeeld Xavi Simons of Mats Wieffer," gaat hij verder. "Als zulke jonge onervaren spelers – ze hebben respectievelijk een jaar en een half jaar Eredivisie-ervaring - door het ijs zakken, ligt de verantwoordelijkheid in het veld bij de leiders als Van Dijk en De Jong. Zij zetten zulke neo-internationals in mijn optiek in de kou door ze onvoldoende bij de hand te nemen. Ervaren, dragende spelers moeten de bondscoach en de medespelers individueel helpen."

"Aan de andere kant is het voor mij geen verrassing," concludeert Gullit. "Ik denk dat Van Dijk en De Jong die leidinggevende capaciteiten niet hebben. Eigenlijk vraag ik iets van ze, wat ze niet hebben. Zij hebben meer aandacht nodig voor hun eigen spel. Maar voor een bondscoach is het moeilijk werken zonder leiders in het veld. Al helemaal omdat wordt verondersteld dat Van Dijk en De Jong die leiders wel zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd