Videogoal: Brobbey redt een punt voor Jong Oranje tegen Jong Portugal

24 juni 2023, 20:05

Jong Oranje heeft ook de tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap in Georgië en Roemenië gelijkgespeeld. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi kwam in Tbilisi tegen de leeftijdsgenoten van Portugal in de slotfase via aanvaller Brian Brobbey langszij: 1-1. Jong Oranje was het toernooi woensdag begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Jong België.

Jong België verspeelde bij Jong Georgië een voorsprong van twee doelpunten: 2-2. Jong Georgië blijft daardoor koploper met 4 punten. België en Nederland hebben allebei 2 punten en Portugal 1. Bij een overwinning in het laatste pouleduel op Jong Georgië, komende dinsdag, is Jong Oranje zeker van een plek in de kwartfinales. Middenvelder Quinten Timber kan dan niet meedoen. De aanvoerder kreeg tegen Portugal zijn tweede gele kaart van het toernooi en is geschorst.

Net als tegen België begon de ploeg van Van de Looi prima aan de wedstrijd. Jong Oranje had veel de bal en kreeg, na een afgekeurd doelpunt van Kenneth Taylor wegens buitenspel, in de 19e minuut een grote kans. Brobbey kreeg de bal in het zestienmetergebied voor zijn voeten en schoot hard en laag door het midden. Doelman Celton Biai redde op bijzondere wijze.

Direct daarna kwam Portugal op voorsprong. Na een voorzet vanaf links, waar Jan Paul van Hecke op te grote afstand dekte, kon de geheel vrijstaande André Almeida van dichtbij scoren: 1-0.

Van de Looi haalde Timber en rechtsback Devyne Rensch naar de kant voor Wouter Burger en Milan van Ewijk. Burger schoot de bal kort na zijn invalbeurt net naast.

Jong Oranje wist niet heel veel kansen te creëren en om een nederlaag te voorkomen kwam ook de lange aanvaller Joshua Zirkzee nog in de ploeg. De gelijkmaker viel in de 78e minuut. Burger verlengde de bal uit een hoekschop, waarna Brobbey de bal van dichtbij in het doel werkte: 1-1.

Portugal wist daarna nog weinig gevaar te stichten, tot in blessuretijd. Ajax-aanvaller Francisco Conceição probeerde Bart Verbruggen met een schot in de korte hoek te verrassen, maar de keeper van Jong Oranje pakte de bal klemvast.

Jong Oranje is nu al zeventien wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 3 juni 2021. Jong Oranje verloor toen in de halve finale van het vorige EK met 2-1 van Jong Duitsland.