Terug

Volg Vandaag Inside

Verstappen domineert GP van Spanje en pakt veertigste F1-overwinning

Verstappen domineert GP van Spanje en pakt veertigste F1-overwinning

Unspecified

4 juni 2023, 16:51

Voor Verstappen betekende de zege zijn veertigste uit zijn carrière, zeven jaar na zijn eerste zege in de Formule 1. Ook dat gebeurde toen in Barcelona. Verstappen is de jongste coureur ooit met veertig zeges achter zijn naam.

Verstappen was het hele weekend op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona al dominant. In alle vrije trainingen en ook in de kwalificatie noteerde de Nederlander de beste tijd. Achter de tweevoudig wereldkampioen startten Carlos Sainz (Ferrari) en Lando Norris (McLaren) vanaf plek 2 en 3.

De start van Verstappen op zijn 'mediums' was goed. De rest van de top 10 startte op zachte banden, maar kon het de Nederlander niet echt moeilijk maken. Norris kon zijn goede startpositie geen vervolg geven. Na contact met de Mercedes van Hamilton moest de Brit naar binnen voor een nieuwe voorvleugel.

In de 27e ronde van de 66 in totaal was het tijd voor de eerste pitstop van Verstappen, die vlekkeloos verliep. Zijn concurrenten waren even daarvoor al naar binnen gegaan voor nieuwe banden. Daardoor bleef Verstappen aan de leiding.

In het eerste deel van de race was Sainz de belangrijkste uitdager van Verstappen op gepaste afstand, maar na zo'n 28 rondes veranderde dat. Hamilton was sneller dan de man van Ferrari en ging Sainz voorbij. Ook Russell bleek sneller dan de Spanjaard, die voor eigen publiek en met zijn startplek op de voorste rij op een beter resultaat zal hebben gehoopt.

Regelmatig hingen er donkere wolken boven het Circuit de Catalunya, maar de regen bleef uit. Dat maakte dat Verstappen onbedreigd naar de overwinning kon rijden, net zoals hij vorig jaar deed. In de slotfase noteerde de Nederlander ook nog de snelste raceronde. Dat leverde nog een extra WK-punt op.

Deel dit artikel

Link gekopieerd