Terug

Volg Vandaag Inside

Van Praag: WK had nooit in Qatar mogen plaatsvinden

Van Praag: WK had nooit in Qatar mogen plaatsvinden

Unspecified

8 nov 2022, 08:48

Michael van Praag kan zich nog goed herinneren dat hij met het oog op de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 met Mohammed Bin Hammam bij de Belgische koning langsging. "We wilden Bin Hammam overtuigen voor Nederland en België te kiezen", vertelt de oud-voorzitter van de KNVB. "Uiteindelijk beloofde hij op ons te stemmen, maar daar is niets van terechtgekomen."

Bin Hammam, geboren in Qatar, was een van de 22 FIFA-bestuursleden die op 2 december 2010 tijdens een stemming in Zürich bepaalde waar de WK's van 2018 en 2022 zouden worden gehouden. Ze kozen voor Rusland en Qatar, tot teleurstelling van Nederland en België die gezamenlijk in de race waren voor de eindronde van 2018.

"Ik dacht toen niet meteen aan corruptie", vertelt Van Praag. "Ook wij hebben bij al die 22 stemgerechtigden gelobbyd. We mochten ze geloof ik een cadeautje van maximaal 100 dollar geven. Dat werd een shirt van Oranje met handtekeningen en wat chocolade. Acht van de 22 FIFA-leden beloofden op ons te stemmen. Na de tweede ronde hadden we twee stemmen. Zo ging het ook toen ik deelnam aan verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA en de UEFA. Zeg dan gewoon dat je nog twijfelt. Bah."

Vlak na de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 raakte Bin Hammam in opspraak. Hij trok zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA en werd geschorst voor corruptie. Hij zou het niet hebben gelaten bij een voetbalshirt, maar het WK met miljoenen euro's aan steekpenningen naar Qatar hebben gehaald. "De FIFA had toen meteen een onderzoek moeten starten", aldus Van Praag. "Ik heb daar ook bij voorzitter Sepp Blatter op aangedrongen. Maar toen ze alle stadions gingen bouwen, kon de FIFA niets meer. Dan waren er enorme claims gekomen, dan was het hele voetbal failliet gegaan. Het WK had zo nooit naar Qatar mogen gaan."

Van de 22 FIFA-bobo's die de WK's van 2018 en 2022 hebben toegewezen, zijn er 16 veroordeeld voor of gelinkt aan corruptie. "Michel Platini, toen preses van de UEFA, wilde het WK van 2022 in Amerika", vertelt Van Praag. "Totdat er een delegatie uit Qatar naar Nicolas Sarkozy ging. Of Platini toch maar even voor Qatar wilde lobbyen, schijnt die Franse president hem te hebben gevraagd. Paris Saint-Germain viel even later in Qatarese handen en de zoon van Platini kreeg een mooie baan. Frankrijk zal er ook wel niet slechter van geworden zijn."

Van Praag heeft nog geen tickets naar Qatar geboekt. Hij zet niet alleen grote vraagtekens bij de manier waarop de golfstaat het WK heeft bemachtigd, ook de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar doet hem pijn. "En dan nu ook weer die actie van Qatar om fans in te huren en te laten zeggen hoe fantastisch alles daar is. Mensen met kritiek moeten ze verklikken. Gadverdamme. Maar er is nog steeds geen compensatiefonds voor arbeiders die daar hebben geleden. FIFA had allang iets moeten doen en wat denk je van Qatar? Daar is zoveel geld, het is schandalig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd