Terug

Volg Vandaag Inside

Van der Sar: 'We streven continu een niveau na dat Nederland overstijgt'

Van der Sar: 'We streven continu een niveau na dat Nederland overstijgt'

Unspecified

21 dec 2019, 09:23

Ajax sluit morgenmiddag tegen ADO Den Haag een indrukwekkend voetbaljaar af. Een jaar waarin de landstitel en TOTO KNVB Beker werden gewonnen en de halve finale van de Champions League werd bereikt. Algemeen directeur Edwin van der Sar blikt in een interview met het Algemeen Dagblad terug op 2019 en kijkt uit naar de toekomst.

Het spelen van Champions League-voetbal hoort bij het 'nieuwe Ajax', dat structureel wil aanhaken bij de Europese top. Daar komen hogere salarissen en betere (duurdere) spelers bij kijken, zo ondervond Van der Sar. 'We hebben een dure huishouding. Mensen denken allemaal: Ajax kan dat makkelijk betalen. Maar als we geen Champions League halen, dan hebben we een probleem om op te lossen. Want dan zit er wel een flink verschil in de begroting. Champions League spelen is nodig voor onze huishouding', stelt Van der Sar.

Twee jaar geleden is een nieuwe koers ingezet, waarbij de begroting flink moest worden bijgesteld. Op deze manier kon Ajax hogere salarissen betalen en zodoende betere spelers naar Amsterdam lokken. Van der Sar vertelt dat Ajax voor die tijd qua begroting uitging van Europa League-voetbal tot aan de winterstop. 'Dus we wilden wel kampioen worden en Champions League spelen, maar tegelijkertijd hielden we er een heel angstige en behoudende begroting op na.'

De clubleiding kwam tot de conclusie dat er meer risico genomen moest worden. 'Ja, we hebben intern stevig gediscussieerd om spelers als Dusan Tadic en Daley Blind te halen. Qua leeftijd, transfersom en salaris tot dat moment niet gebruikelijk voor Ajax. Het was daarom een sleutelmoment, want door die koerswijziging hebben we een flinke stap omhoog kunnen maken als club. Iedereen kijkt daar inmiddels ook tevreden op terug', stelt Van der Sar.

Met een finaleplek in de Europa League en een halvefinaleplek in de Champions League in drie jaar tijd is de kous nog niet af voor Van der Sar. 'We zijn nog niet klaar. Daarnaast is het gevoel heel goed en ben ik op mijn plek bij Ajax. Ik ben blij om terug te zijn in Nederland, we wonen prettig in Noordwijk, met het strand in de buurt, de kinderen die het fijn hebben. De drang van het buitenland voel ik nu niet. En ook voor Ajax is continuïteit belangrijk. Qua beleid, directie, spelers. Om continu te presteren op een niveau dat Nederland overstijgt. Dat streven we na, elke dag opnieuw.'

VIDEO - Johan lovend over prestatie Ajax: 'Ik vond het fantastisch'

Johan lovend over prestatie Ajax: 'Ik vond het fantastisch'
3:44
Johan lovend over prestatie Ajax: 'Ik vond het fantastisch'

Deel dit artikel

Link gekopieerd