Terug

Volg Vandaag Inside

Van de Looi voorzichtig met Gakpo

Van de Looi voorzichtig met Gakpo

Unspecified

23 mrt 2021, 20:32

Cody Gakpo zal bij het Europees kampioenschap in Hongarije niet alle groepswedstrijden meedoen bij Jong Oranje. De buitenspeler van PSV is pas net hersteld van een blessure die hij januari in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam opliep.

"Cody heeft de laatste twee competitiewedstrijden steeds maar een helft meegedaan bij PSV", aldus bondscoach Erwin van de Looi in aanloop naar de confrontatie met Jong Roemenië van woensdag. "Drie wedstrijden in zeven dagen is dan teveel."

De trainer is niet alleen voorzichtig met Gakpo. Van de Looi liet blijken het sowieso niet verstandig te vinden om drie complete wedstrijden in zeven dagen tijd te spelen. "Daar zit de crux, we gaan er nog eens goed over nadenken."

Na Roemenië volgen nog confrontaties met Duitsland (zaterdag) en Hongarije (volgende week dinsdag). Jong Oranje moet bij de eerste twee landen eindigen om de kwartfinales te halen. Het ligt voor de hand dat Van de Looi tegen de sterke Duitsers met zijn sterkste elftal wil starten.

Van de Looi merkt dat zijn spelers het helemaal geen probleem vinden om veel te voetballen. "Ik ben fit hè, trainer. Dat krijg ik vaak te horen deze dagen van de jongens", aldus Van de Looi. "Dat is mooi om te zien, maar we moeten ook verstandig zijn. Iedereen is gretig om naar Jong Oranje te komen, we hebben met Jurriën Timber ook maar één afmelding gehad. En dat komt omdat hij ziek is. Met de ambitie van deze groep is nooit iets mis geweest."

Jong Oranje eindigde in de kwalificatiepoule overtuigend als eerste en wil nu ook op het EK meedoen voor de eerste prijs. "Als je zegt topfavoriet, dan ga je wel heel hard. Maar we hebben de lat zeker hoog gelegd, dat vind ik niet meer dan normaal. Volgens mij moet je altijd voor het hoogste gaan."

Het EK wordt gespeeld zonder publiek. Zijn spelers motiveren, is volgens Van de Looi niet nodig. Om het belang van het toernooi toch nog een beetje kracht bij te zetten, heeft hij de voetballers gewezen op het verleden. "Dit is een mooi podium. Aan het jeugd-EK hebben grote spelers meegedaan en grote spelers hebben het toernooi ook gewonnen. Voor ons is het eerst zaak de kwartfinales te halen."

Jong Oranje speelt de drie pouleduels op dezelfde dagen als het Nederlands elftal, in de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar, tegen Turkije, Letland en Gibraltar. Van de Looi: "Dat is voor ons wel leuk, nu krijgen we nog meer aandacht. Hopelijk kunnen we de mensen drie mooie Nederlandse voetbalavonden bezorgen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd