Terug

Volg Vandaag Inside

Van Basten schrijft brief aan FIFA-baas met twee nieuwe maatregelen: 'Het is tijd voor actie'

Van Basten schrijft brief aan FIFA-baas met twee nieuwe maatregelen: 'Het is tijd voor actie'

Unspecified

8 juni 2023, 09:03

Marco van Basten roept voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA in een persoonlijke brief op tot actie vanwege het wangedrag van spelers en trainers. De brief van de oud-voetballer staat afgedrukt in het Algemeen Dagblad.

Van Basten zegt in het Algemeen Dagblad de brief te hebben geschreven omdat hij zich ergert aan het toenemende spelbederf. Vorige week ging het mis bij de finale van de Europa League tussen AS Roma en Sevilla en ook in Nederland liep onder meer de bekerfinale tussen Ajax en PSV uit de hand. "Het voetbal is in een slechtere staat dan vijf jaar gelden vanwege het gebrek aan veranderingen, daarom luid ik de noodklok", schrijft Van Basten. Hij verwijst hiermee naar zijn tijd dat hij zelf werkte bij de FIFA. Hij begon daar in 2016, maar hij stopte er al snel weer mee omdat hij vond dat er weinig gebeurde.

In zijn brief komt hij met maatregelen om de huidige situatie te veranderen. Van Basten stelt voor dat alleen de aanvoerder tijdens wedstrijden met de scheidsrechter praat. De andere spelers blijven op afstand tenzij een arbiter iemand bij zich roept. Als een speler zich hier niet aan houdt, moet hij meteen een gele kaart krijgen. Dat zou dan ook moeten gelden voor trainers en wisselspelers. Zijn tweede maatregel is het invoeren van effectieve speeltijd. "Bij het WK in Qatar werd wel meer tijd bijgetrokken, maar dat is niet effectief als het maar doorgaat met spelbederf en onderbrekingen", aldus Van Basten. "Geen woorden of tijd meer te verliezen, het is tijd voor actie", sluit hij af.

Hij heeft niet echt verwachtingen van zijn brief. "Maar ik denk wel nu is het tijd om iets te doen. Je hebt zo'n dieptepunt gezien bij AS Roma - Sevilla. Qua wedstrijd, maar ook hoe de spelers en trainers zich gedragen, schandalig", aldus Van Basten in het Algemeen Dagblad.

Deel dit artikel

Link gekopieerd