Terug

Volg Vandaag Inside

'Tietenman' Harry botst met Thijs Zonneveld over Qatar bij Jinek

'Tietenman' Harry botst met Thijs Zonneveld over Qatar bij Jinek

Unspecified

1 nov 2022, 15:18

‘Tietenman’ Harry Goudsblom is één van vijftig Oranjesupporters die op kosten van Qatar naar het WK gaat. Hij zat maandagavond aan tafel bij Jinek, waar hij botste met AD-journalist Thijs Zonneveld, die ook te gast was in de talkshow.

Eva Jinek opent het gesprek met Harry door hem te confronteren met een voorwaarde die in het contract staat dat hij heeft ondertekend. "U stemt ermee in om beledigende of vernederende opmerkingen te melden aan de organisatie en indien mogelijk een screenshot van die opmerking te maken en ze vervolgens snel te verwijderen," citeert Eva. "Je maakt een afspraak met een Qatarese organisatie, die wil weten wie er iets negatiefs gezegd heeft over het WK, en vraagt jou als supporter om dat aan ze te geven."

"Dat vragen ze, maar dat is niet verplicht," reageert Harry. "Ze vragen het, maar je hoeft het niet te doen. Wij hebben al met z'n vijftigen afgesproken, dat we dat gewoon niet gaan doen. Wat ze wel vragen, is of je het weg wil halen. Maar als iemand bij mij op mijn Facebook iets negatiefs zet over mij, of over een andere supporter, of over een voetballer, flikker ik het er sowieso af. Daar ben je supporter voor." Eva merkt vervolgens op dat in het contract ook staat, dat het contract te allen tijde ontbonden kan worden, wat ervoor zorgt dat Harry wedstrijden niet meer kan bezoeken.

Hij reageert: "Je hebt het net opgelezen, je kan het lezen zoals je het wil. Je kan het op een negatieve manier lezen, door het bezwaar erin te zien, maar je kan het ook lezen als een algemene voorwaarde, die eigenlijk best wel logisch is. Want als ik hier over Jinek iets lelijks ga zeggen, zijn jullie daar ook niet blij mee."

Thijs Zonneveld, journalist van het Algemeen Dagblad, zit ook aan tafel en kan zich niet meer inhouden tegenover Harry: "Weet je wat er speelt in Qatar, of niet?" De 'Tietenman' countert de vraag: "Weet jij wat er speelt? Ben je er geweest?" Thijs antwoordt: "Nou, we kunnen een behoorlijk feitelijk beeld schetsen van wat er allemaal aan de hand is. Wil je weten dat er moderne slavernij is? Wil je weten dat er honderden, waarschijnlijk duizenden mensen zijn overleden aan de bouw van de stadions en infrastructuur?

"Heb jij daar harde cijfers van gezien," vraagt Harry aan Thijs. "Het moeilijke is dat er geen harde cijfers zijn, omdat Qatar die weigert te geven," reageert de AD-journalist, die vervolgens verder gaat met zijn opsomming. "Wil je weten dat er weet ik hoeveel nabestaanden zijn die geen geld hebben gekregen, geen achterstallige salarissen of compensatie voor een overleden familielid? Harry onderbreekt Thijs: "Nogmaals, ik wil eigenlijk het hele politieke statement niet in, want ik ben gewoon Oranje-supporter. Maar ik ga antwoord geven op je vraag. Afgelopen zaterdag werd er medegedeeld dat arbeidsmigranten uit appartementen werden verplaatst naar de buitenwijken. Ik wist niet beter, en dat heeft mij nog twijfel gegeven of ik er wel of niet heen zou gaan, dat arbeidsmigranten in containers, in vieze hutjes leven, zonder douche en wc. En wat blijkt nu? Dat ze dus gewoon in appartementen leven. Is dat zo of niet?"

"Een deel ervan leeft daarin, ja," reageert Thijs. "Oké, laten we zeggen een deel," vervolgt Harry. "Maar dat kun je ook niet bewijzen, want misschien leven ze allemaal wel in appartementen." Die bewering gaat erbij Thijs niet in: "Er zijn talloze journalisten geweest in die containers. Een collega van mij is gewoon opgepakt en in de cel gegooid, toen hij bij die containers was." Harry gaat verder: "En waar waren jullie acht jaar geleden, toen jullie als media écht een vuist hadden kunnen maken?" Thijs antwoordt: "Die collega van mij, is in 2014 in de cel gezet omdat hij vragen ging stellen bij die containers! Dat is precies acht jaar geleden." Harry: "Maar jullie weten als media hoe machtig je bent. Dus waarom hebben jullie acht jaar geleden niet gezegd van: Dat Qatar, dat gaan we niet doen?" Thijs concludeert: "Ik wou dat we machtig waren, dat we dit hadden kunnen stoppen."

Eva Jinek neemt het gesprek vervolgens weer over, en vraagt aan Harry: "Jij maakt een afspraak met een Qatarese organisatie die werkt voor een overheid die homoseksualiteit verbiedt, die vrouwen structureel een mindere positie dan mannen geeft. Je maakt een contract met die mensen..." Harry valt Eva in de rede: "Je probeert me nu een bepaalde hoek in te duwen, dat moet je niet doen. De NOS zendt het hele toernooi uit. Gisteren hadden ze heel veel commentaar. Als je een statement wil maken, moet je het hele toernooi niet uitzenden."

Eva vraagt tenslotte: "Je had ook kunnen zeggen: ik ga sowieso, maar ik ga niet voor een Qatarese organisatie werken. Dat had je ook kunnen doen." Harry antwoordt: "Ik weet niet of je mijn outfit gezien hebt. Als ik ergens een statement kan maken met mijn outfit, is het wel in Qatar denk ik. Daar loop ik niet voor weg, dat ga ik ook doen." Bekijk het fragment uit Jinek hier.

Ook in Vandaag Inside werd er maandagavond gesproken over de vijftig Oranje-supporters die op kosten van Qatar naar het WK gaan. Johan vindt dat de fans "zich laten misbruiken door het regime." Bekijk het in de video hieronder.

50 Oranjefans op kosten van Qatar naar WK: 'Ze laten zich misbruiken door het regime'
3:00
50 Oranjefans op kosten van Qatar naar WK: 'Ze laten zich misbruiken door het regime'

Deel dit artikel

Link gekopieerd