Terug

Volg Vandaag Inside

Sywert van Lienden weer op vrije voeten, onderzoek loopt door

Sywert van Lienden weer op vrije voeten, onderzoek loopt door

Unspecified

2 mrt 2022, 20:24

Ondernemer Sywert van Lienden is "heengezonden", meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. Van Lienden werd maandag opgepakt naar aanleiding van zijn omstreden mondkapjesdeal vanuit de Stichting Hulptroepen Alliantie. Ondanks dat hij weer op vrije voeten is, gaat het onderzoek gewoon door, aldus een woordvoerster van het OM.

Het OM geeft geen informatie over wat het verhoor van Van Lienden heeft opgeleverd.

Twee andere bij Hulptroepen Alliantie betrokken personen, die ook op maandag werden opgepakt, zitten nog vast. Donderdagmiddag loopt de driedaagse termijn af waarna besloten moet worden of ook zij op vrije voeten komen, of dat ze langer in voorarrest blijven. Als de officier van justitie dat wil, dan worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Afgelopen maandag werd bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar aanleiding van een aangifte van het uitzendconcern Randstad. Twee woningen en een kantoor werden doorzocht. Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Randstad deed in december aangifte. Het concern besloot mee te doen met een aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid.

Deel dit artikel

Link gekopieerd