Terug

Volg Vandaag Inside

Stichting Zaadbalkanker vraagt met ludieke actie aandacht voor teelbalkanker

Stichting Zaadbalkanker vraagt met ludieke actie aandacht voor teelbalkanker

Unspecified

7 nov 2022, 11:30

Met de actie 'Het Ballenalarm' vraagt Stichting Zaadbalkanker aandacht voor teelbalkanker. Het maandelijkse luchtalarm, dat maandag om 12:00 uur weer afgaat, zou voor mannen het signaal moeten worden om hun ballen te controleren op tekenen van teelbalkanker. 

Het is goed om een vast checkmoment in te stellen, menen de initiatiefnemers. Dit moet leiden tot de vroegtijdige ontdekking van zaadbalkanker, de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. De actie, gesteund door het St. Antonius Ziekenhuis in de regio Utrecht, probeert mannen met een onlinespotje aan te sporen tot zelfonderzoek.

Uroloog Harm van Melick van het St. Antonius Ziekenhuis werkte mee aan de video. In de video zijn een aantal mannen te zien die bij het afgaan van het luchtalarm spontaan de handen in de broek steken voor een controle. #laatallesvallenenpakjeballen is de begeleidende hashtag. Ook de Stichting Zaadbalkanker werkte mee aan de actie.

In het spotje wordt uitgelegd hoe mannen het zelfonderzoek kunnen uitvoeren. "Voel je iets geks? Laat je dan onderzoeken door een arts." Meerdere ziekenhuizen delen informatie over de actie op hun websites. Urologen Tahlita Zuiverloon en Arnout Alberts van het Erasmus MC in Rotterdam: "Regelmatig zelfonderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium opsporen. Dit kan behandelingen als chemotherapie en bestraling voorkomen en zelfs levens redden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd