Terug

Volg Vandaag Inside

SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint stelt zich niet opnieuw verkiesbaar

SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint stelt zich niet opnieuw verkiesbaar

Unspecified

25 juli 2023, 14:59

Peter Kwint stopt na de verkiezingen in november als Tweede Kamerlid, meldt de NOS. De SP’er zit sinds 2017 in de Kamer en is woordvoerder onderwijs, jeugdzorg en cultuur en media. Hij vertrekt omdat hij naar eigen zeggen "niet onderaan de glijbaan van groeiend cynisme wil belanden."

Kwint zegt dat er geen ruzie aan zijn vertrek ten grondslag ligt, maar dat ‘Den Haag’ hem steeds meer is gaan tegenstaan: “Ik heb het gevoel dat anderen de volgende periode hier beter kunnen zitten." Volgens de politicus lukt het de Tweede Kamer en het kabinet steeds minder goed om de noden van mensen te adresseren en daadwerkelijk verbeteringen voor mensen af te dwingen.

In zijn afscheidsbrief somt de SP’er op wat er niet goed ging: "Wanneer ik naar mijn eigen onderwerpen kijk dan kraakt de jeugdzorg uit haar voegen, is de jeugdbescherming niet eens bijna op orde, voorkomt een personeelstekort in de kinderopvang straks dat het gratis wordt, is het lerarentekort groter dan ooit en is een kwart van de kinderen die van de middelbare school af komen, functioneel laaggeletterd.”

Vertrek frustrerender

Dat Kwint geen van deze zaken wist op te lossen, maakt zijn vertrek frustrerender. Echter vindt hij dit wel het moment om te stoppen, omdat hij niet onderaan de glijbaan van groeiend cynisme wil belanden: "Dat gaat heel rap en vervolgens kun je niet meer tegen de glijbaan op klimmen en je vertrouwen herwinnen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd