Terug

Volg Vandaag Inside

Schouten verovert op massastart derde goud op Spelen Beijing

Schouten verovert op massastart derde goud op Spelen Beijing

Unspecified

19 feb 2022, 10:12

Schaatsster Irene Schouten heeft bij de Olympische Spelen in Beijing op de massastart haar derde gouden medaille veroverd. De 29-jarige Noord-Hollandse was na zestien ronden de snelste in de sprint voor de Canadese Ivanie Blondin en de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Marijke Groenewoud, de andere Nederlandse in de finale, kwam in de elfde ronde ten val. De regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde als twaalfde.

Schouten, twee keer eerder wereldkampioene op het nummer, ging als topfavoriete de finale van de massastart in. Daarin moest ze halverwege reageren op een aanval van de Canadese Valerie Maltais, die een grote voorsprong dreigde te nemen. Na de val van Groenewoud in de elfde ronde, wist Schouten dat ze er in de slotronden alleen voor stond.

Met het ingaan van de laatste ronde versnelde Schouten, maar op de kruising werd ze nog gepasseerd door Blondin. Na de laatste bocht wist ze met een laatste krachtsinspanning de Canadese op de streep toch net voor te blijven.

Schouten is door haar derde titel de meest succesvolle Nederlandse deelnemer aan de Spelen van Beijing. Ze won eerder goud op de 3000 en 5000 meter en pakte brons op de ploegachtervolging. Op de Spelen vier jaar geleden in Pyeongchang veroverde ze brons op de massastart. Ze volgt als olympisch kampioene op de massastart de Japanse Nana Takagi op, die door een val in de halve finale werd uitgeschakeld.

Deel dit artikel

Link gekopieerd