Terug

Volg Vandaag Inside

Scheidsrechter Champions League-finale onder vuur door toespraak op extreemrechts congres

Scheidsrechter Champions League-finale onder vuur door toespraak op extreemrechts congres

Unspecified

2 juni 2023, 11:11

Topscheidsrechter Szymon Marciniak, de man die de Champions League finale volgende week fluit, is onder vuur komen te liggen. Reden hiervoor is een toespraak die de Pool maandag gaf op een extreemrechts congres.

De UEFA is een uitgebreid onderzoek gestart naar Marciniak, naar verwachting zal de bond vrijdag met een uitgebreide verklaring komen. "De UEFA is op de hoogte van de beschuldigingen met betrekking tot Szymon Marciniak en eist dringend opheldering. De UEFA en de hele voetbalgemeenschap verafschuwen de 'waarden' die door deze groep worden gepromoot en nemen deze kwestie zeer serieus", liet de bond in een verklaring weten aan Poolse en Britse media.

De groep waar de UEFA het over heeft, is de extreemrechtse politieke partij Konfederacja uit Polen. Partijleider Slawomir Mentzen nodigde Marciniak uit om te spreken op de zogeheten Everest-bijeenkomst. In 2019 kwam deze partijleider al in opspraak toen hij de standpunten van zijn partij bekendmaakte. "Wij zijn tegen joden, homoseksuelen, abortus, belasting en de Europese Unie."

Volgende week zaterdag, 10 juni, wordt de Champions League-finale gespeeld. In Istanboel zal Manchester City het opnemen tegen Internazionale.

Update: Inmiddels heeft de UEFA besloten dat de Pool gewoon de leiding heeft tijdens de Champions League finale in Istanboel volgende week. De voetbalbond is tot die beslissing gekomen nadat de arbiter in een statement diep door het stof ging en zijn excuses aanbood.

Deel dit artikel

Link gekopieerd